5ee879371f2ed9e893782776f04a5e3cКомунальне підприємство «Львівводоканал» за результатами відкритих торгів 12 червня уклало договір з ПАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1» (далі – «ЛСБМУ №1») на каналізування району вулиць С. Подолинського, Тарасівська вартістю 13,2 млн грн. Про це стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro, пишуть "Наші гроші. Львів".

Згідно з договором, до переліку вулиць включено Тракт Глинянський, Поетичну, Визвольну, Бігову, Над’ярну, Курінну, Лодія, Наступальну, Кравса, Залісну. Роботи мають завершити до грудня 2019 року. У 2018 році підрядник має виконати робіт лише на 3 млн грн.

Конкурентами «ЛСБМУ №1» на цих торгах виступили ТОВ «Технологія клімату та автоматизація систем» і Корпорація «Комунальник». Остання пропонувала виконати роботи з каналізування вулиць найдешевше (на 1,26 млн грн дешевше переможця), але була відхилена тендерним комітетом через нібито недостатню кількість техніки та кваліфікованих працівників для виконання даного об’єму робіт.

У тендерній документації «Львівводоканал» вимагав від учасників торгів надати листи, де буде вказано перелік кваліфікованих працівників та матеріально-технічну базу у довільній формі. При цьому вимог щодо певної кількості замовник не встановив, тож не зрозуміло, чи достатньо йому 3 працівники, чи 15.

Корпорація «Комунальник» надала перелік з 15 найменувань техніки, машин та механізмів, а також повідомила, що все інше необхідне обладнання орендує у свого субпідрядника ТОВ «Західбуденергозбереження». Щодо працівників, то має у штаті 8 кваліфікованих робітників, 7 з яких мають вищу інженерну освіту та досвід роботи у будівництві від 15 до 43 років. Ще 12 працівників основних будівельних професій учасник планував залучили на умовах договірних відносин, про що також йдеться у довідці.

В свою чергу переможець «ЛСБМУ №1» у своїх довідках вказав 15 працівників та 55 одиниць будівельної техніки.

«ЛСБМУ №1» вже не вперше виконує підрядні роботи для «Львівводоканалу». 11 червня компанія отримала замовлення без конкурсу на 347 тис. грн на встановлення пристроїв обліку на каналізаційній насосній станції Львова, а протягом 2016-2017 рр. – ще чотири угоди на загальну суму понад 37 млн грн. Одна із цих угод, на 4,9 млн грн, була укладена комунальниками за результатами переговорної процедури закупівлі, а також ще один договір  на 2,2 млн грн без застосування будь-яких процедур закупівлі.

Замовлення від «Львівводоканалу» «ЛСБМУ №1» почало отримувати у 2016 році. Згідно з даними SMIDA, в цей рік змінився голова правління ПАТ. Замість Ігоря Булика ним став Василь Хаврак, якому за останніми даними належить в ПАТ 80,56%. Раніше основними акціонерами були вже згаданий Ігор Булик (61,2%) та Юрій Доскіч (16%), батько депутата Львівської міської ради Остапа Доскіча.

Депутат ЛМР від президентської партії Остап Доскіч також очолює комісію інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради. Саме ця комісія погоджує перелік об’єктів інженерного господарства, які потребують ремонту та фінансуватимуться з міського бюджету, зокрема, і для КП «Львівводоканал».Так, у вересні 2016 року Доскіч просив виділити додаткові кошти на каналізування вулиць.

Головний акціонер «ЛСБМУ №1» Василь Хаврак також є співзасновником ГО «Інтереси громади» спільно з Олександром Романюком, Ориславою Мілян та Іриною Садовою. Останніх двоє є депутатськими помічниками Остапа Доскіча