1533129833 dsc 0221Міський голова Львова Андрій Садовий розкритикував депутатів, які вдаються до організації дострокових відставок міських голів. Про це він заявив у інтер'вю виданню Молодий буковинець.

Посадовець вважає, що гучні прецеденти у Львові, Миколаєві та Чернівцях яскраво демонструють необхідність внесення змін до українського законодавства, яке би унеможливлювало такі голосування. Садовий вважає, що ці прецеденти точно не йдуть на користь містам, натомість блокують їхню можливість співпрацювати з європейськими партнерами.

«Взагалі це є великий удар по місцевому самоврядуванню. Тому що законодавець дав право депутатам відправляти у відставку міського голову виключно у разі порушення ним Законів України та Конституції. Якщо ви проаналізуєте випадки, які ми маємо по Україні, то мова насправді йде про інші речі. 

Дуже часто депутати сприймають місто, як акціонерне товариство. І формуючи більшість, просто-напросто вважають, що вони мають тепер вплив і повинні ділити гроші і землі, як їм цього заманеться, забуваючи, що громада міста обирає міського голову як керівника виконавчої влади, а депутатів громадяни обирають як тих, які повинні допомагати мерові і бути дорадниками. Адже вся виконавча влада – на міському голові. Він формує виконком, він призначає на посади керівників управлінь та своїх заступників. А депутати працюють на громадських засадах. 

Тому ті безпрецедентні випадки, які фіксували і в Миколаєві, і в Чернівцях, і в дуже багатьох інших українських містах, насправді потребують дуже серйозних змін до законодавства, щоби унеможливлювати таке свавільство», — каже мер Львова.