1 1026216222Тобі - дам, а тобі не дам. Приміром, так можна описати нові правила надання субсидій. Держава знову прищемила "хвоста" тим, хто сподівався на допомогу.

Субсидія - це адресна безготівкова допомога домогосподарству, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг. З 1 травня 2018 року в Україні діє нова програма житлових субсидій. Вона є більш адресною і соціально справедливою, принаймні так вважають чиновники. На їх думку, зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії – її отримали.

Раніше, субсидію оформляли чи не у кожній хаті. Приміром у житловому багатоквартирному будинку у 50 відсотків мешканців пільгу отримували. Та тепер ситуація кардинально зміниться. Кількість претендентів та державну допомогу в рази зменшиться. Про це пише Press Центр.

Ви знаєте, була хоч якась допомога, можна було більш менш вижити, а зараз із цими правилами, я навіть не знаю, що буду робити взимку. Бо літо то ще таке, а коли холодно біда, - розповідає рівнянка Євдокія.

У нас як завжди, спочатку дають, а потім забирають. Знущаються із народу, який і так виживає, - каже рівнянка Ніна.

Через нові правила нарахування житлово-комунальних компенсацій в 2018 році, право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян:

  • орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду
  • особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень
  • власники автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами
  • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб
  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума двомісячної заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
  • власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї
  • особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Таким громадянам органи УПтаСЗН автоматично зараховують в дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії

Крім, того, якщо ви перебуваєте за кордоном більше 60 днів, субсидію можуть ліквідувати.

Щодо обов’язкового платежу. Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, з 1 травня 2018 року зобов`язані щомісячно сплачувати обов’язкову частку платежу, навіть у разі якщо на особовому рахунку є зекономлена субсидія.

Водночас, субсидіанти й надалі мають право використовувати зекономлену суму субсидії у наступних місяцях на оплату послуг, спожитих понад соціальні нормативи.

До слова, комунальна субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців і розраховується:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня

Ті громадяни, які спробують обійти закон і подати недостовірну інформацію про свої доходи, субсидію відразу ліквідовують.

Субсидія проходить в три етапи ми сподіваємося, що люди подають точні і правильні дані, другий етап – це призначення, сектор, який призначає субсидію і є відділ перевірки, який перевіряє дані, які прийшли по базах. За недостовірну інформацію людину позбавляють права мати держдопомогу, - розповідає Тетяна Горбатюк, головний спеціаліст відділу призначення державних допомог

Та й крім цього може зявитися ще чимало нововведнь. Тому якщо ви хочете отримати пільгу, краще дізнатися про нею у фахівців, пред’явивши необхідні документи.