1 eaa3511 hybni minuvannyaЗ початку 2018 року до поліції надійшло понад півтори тисячі неправдивих повідомлень про мінування об’єктів в Україні, що вже вдвічі більше, ніж торік.

Про це повідомив перший заступник голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін, інформує Національна поліція.

"Як ворог веде війну проти нас? Крім обстрілів наших позицій, гнітючої окупації, ми протистоїмо провокаціям всередині країні. Зокрема, йдеться про неправдиві повідомлення про замінування", – написав Аброськін у Facebook, передає Українська правда.

Із початку цього року до поліції надійшло понад 1,5 тисячі неправдивихповідомлень про замінування. А за весь 2017 рік було зареєстровано 700 таких повідомлень.

 Аброськін зазначив, що такі злочини найбільш характерні для великих міст.

Так, найбільше неправдивих повідомлень про мінування у цьому році зареєстровано поліцією у Харкові – майже тисячу. На Львівщині зареєстровано 155 анонімних повідомлень, у Києві – 122, в Одеській області – 40, у Дніпропетровській – 33.

Найчастіше "мінують" магазини та торговельно-розважальні центри. У 2018 році зареєстровано майже 600 таких фактів.

Окрім того, 550 разів було "заміновано" підприємства, установи та організації.

Близько 90 разів "мінували" приміщення органів влади. 

"Більшість відповідних повідомлень надходить на електронні адреси – 985 випадків з 1,5 тисяч. При цьому значна кількість ip-адрес відправників зареєстрована на території Російської Федерації", – повідомив Аброськін.

У соцмережі він наголосив, що "це відбувається у мирних областях, поодаль від лінії фронту, й мета цих дій РФ – нагнітання напруги у суспільстві та дестабілізація".

"Ми вимушені залучати багато ресурсів, щоб реагувати на такі повідомлення. Задіюються працівники поліції, ДСНС, медики, інші служби. Окрім того, доводиться здійснювати евакуацію персоналу та відвідувачів. Призупиняється робота самих об'єктів, на які були спрямовані такі противоправні дії", – зазначив Аброськін.

"Звертаюся до наших громадян з проханням: з розумінням ставитися до таких перевірок, адже вони є необхідними при таких повідомленнях", – додав перший заступник голови НПУ.