Palac Koniecpolskich Podhorce 04Майже 40 активістів із різних областей України проводять свою відпустку, відновлюючи Підгорецький замок на Львівщині. Щороку впродовж тижня небайдужі оселяються поруч із архітектурною перлиною і всіма силами намагаються повернути їй красу, втрачену в радянський період. Про це повідомляє "5 канал".

Вони не будівельники, але вміло розбирають старовинний мур Підгорецького замку. Його кут був аварійний і міг будь-якої миті впасти. Тож волонтери взялися його відновлювати – зміцнюють основу, корегують кути нахилу й скріплюють камені цементом.

144987"Насправді ми почали працювати з цією стіною ще рік тому. Сталася тут маленька аварія, в один момент пішов сильний дощ або щось трапилося, і частина стіни повністю осипалася. Ми її трохи дорозкладали", - розповідає волонтер з Харкова Сергій Свідло.

Сергій – веб-розробник. Серед волонтерів є також математики, біологи, інженери, художники. Із майже 40 добровольців єдиний будівельник – Андрій з Одеси.

"Кожна людина, навіть підсобний працівник, приносить певну користь загальній справі. І коли є команда, це згуртовує і той результат, який ми отримуємо, нас надихає", - переконує волонтер Андрій Шестопалов.
Поки хлопці пораються біля муру, дівчата очищають вхід у замок від бур'яну.

144984"Замок, звичайно, закохує в себе і хочеться допомагати. Працюємо десь шість годин на добу саме в замку. Десь прибираємо траву, десь всередині замку працюємо", - каже волонтерка із Запоріжжя Надія Комарова.
Мешкають волонтери у наметовому містечку поруч. Воду беруть із колодязя, їжу готують на вогні у казанах. Кажуть: волонтерська романтика перетворила їх у справжню родину, і не лише в переносному значенні.

"Кілька було історій, коли люди з різних міст знайомились між собою і зараз у них вже є діти малі, з якими вони також приїжджають. Усе в житті починається з кохання", - мрійливо зазначає волонтерка з Харкова Аліна Коц.
Ідея допомагати відновлювати пам'ятку виникла у нинішніх волонтерів 16 років тому під час екскурсії. Тодішній директор галереї мистецтв Борис Возницький ідею схвалив.

144982"Борис Григорович побачив, що нам можна довіряти, з нами працювати. Багато було таких історій, коли розповідали, що приїхали волонтери, випили всю горілку і поїхали. Ми приїжджаємо безпосередньо попрацювати, нас турбує стан, нам цінна культурна спадщина України", - переконує співзасновник волонтерського табору "Новий Акрополь" Юрій Воронецький.

Та щоб повністю відновити замок, волонтерської допомоги замало. За попередніми оцінками, капітальний ремонт обійдеться у суму від 20 до 40 мільйонів євро. 

144983144986