1 prozoro 629x375 629x336Тендерний комітет військової частини А4623 9 липня неправомірно уклав договір на поставку 8 теплообмінників вартістю 369,6 тис. грн. з Миколаївською компанією “УРЗ “Кроніт”, яка беручи участь в торгах не подала жодного документу. Про це стало відомо з відповіді Західного офісу Держаудитслужби на звернення ГО «Центр громадського моніторингу та дослідженнь».

Нагадаємо, це вже друга спроба військових закупити обладнання для системи опалення. Вперше військова частина оголосила аналогічний тендер 7 травня, але на торги прийшов лише один учасник ТОВ “УРЗ “Кронід”, тож їх відмінили. Вдруге конкуренцію ТОВ “УРЗ “Кронід” склала ще одна компанія з Миколаївської області  “Югтехелектро”, яка програла з дорожчою пропозицією на 400 гривень.

Аудитори підтвердили, що ТОВ “УРЗ “Кронід”, з яким військові уклали договір,  не завантажило жодних документів у систему ProZorro, хоча тендерна документація замовника містила чіткі технічні та якісні характеристики товару, вимоги до учасників надати сертифікати якості, а також цілий ряд довідок та гарантійних листів, які б підтверджували досвід та спроможність потенційних контрагентів виконати замовлення.  

Будь-які документи у складі пропозиції ТОВ “УРЗ “Кронід” також бути відсутні на закупівлі, яку військові оголошували 7 травня.

Західний офіс Держаудитслужби надіслав замовнику пропозиції щодо усунення виявлених порушень та дотримання в подальшому законодавства при проведенні закупівель.

Нагадаємо, ТОВ “Український радіаторний завод “Кроніт” зареєстрований у місті Миколаєві в 2000 році. За 18 років свого існування завод “Кроніт” почав отримувати бюджетні замовлення лише у 2017 році. Так, ТОВ “УРЗ “Кронід” вже має два укладених договори з військовими частинами Миколаївської та Дніпропетровської області на загальну суму 288 тис. грн.

Радіаторний завод “Кріоніт” належить Олександру Швецю та його дочці Наталії Довгошиї. З травня 2014 по березень 2015 року Олександр Швець був в.о. директора Миколаївського бронетанкового заводу.

У липні 2015 року Військова прокуратура центральних регіонів України розпочала кримінальне провадження проти Олександра Швеця за фактом зловживання службовим становищем та розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах.