1 crop3Шевченківський районний суд міста Львова ухвалив рішення, яким визнав незаконним нарахування об'єму спожитого газу споживачеві за показами загальнобудинкового лічильника, пише газета "Експрес".  

73-річний Богдан Ясіновський із Добротвора, що в Кам'янко-Бузькому районі, до суду звернувся ще рік тому. Чоловік каже: у платіжках за газ почали з'являтися величезні суми, хоча  в його оселі —  лише газова плита.

Річ у тому, що об'єм газу ділять на весь багатоквартирний будинок: кожна квартира сплачує відповідно до кількості зареєстрованих у ній осіб.   "Наприклад, за січень минулого року мені нарахували 26,872 кубічного метра газу, —  каже Богдан Ясіновський. —  Тоді як мали б —  13,2 кубометра, адже нас проживає четверо: я, дружина, донька та внук. За рік у мене виходило до півтори тисячі гривень переплати —  а це ж моя пенсія.  Згідно із законодавством, норма споживання на особу в квартирі, де є лише газова плита, —  3,3 кубометра. Ця норма діє для тих, хто не має лічильника для обліку газу. А я й не проти його встановити, але за це нині треба віддати немалі гроші. Де мені, пенсіонерові, їх узяти?" .

У справі Богдана Ясіновського суд визнав незаконним нарахування фактичного об’єму спожитого газу побутовому споживачеві за показниками будинкового лічильника.  

"Ми довели, що загальний лічильник не може бути вузлом для комерційного обліку газу, —  пояснює юрист, представник позивача. —  Його встановлюють для зведення балансу газу —  в будинку, мікрорайоні, селищі тощо. Однак за ним не можуть проводити розрахунки зі споживачами.  Точка комерційного обліку газу встановлюється на межі квартири та труби. І тоді лічильник чітко показує кількість блакитного палива, яке спожили в конкретній квартирі, а людина сплачує за те, що використала.   Тобто тепер кожен споживач може в суді довести, що йому мають нараховувати кубометри газу за чинними нормами, а не за тим, скільки його використав будинок. Адже часто буває, що споживач сплачує за сусідів!   Звісно, найкраще —  встановити для обліковування газу індивідуальний лічильник. Однак це коштує чимало —  близько 4 тисяч гривень! Верховна Рада ще минулого року внесла зміни до закону, за яким споживач може встановити лічильник власним коштом, а впродовж року газопостачальна компанія повинна повернути йому ці гроші. Уряд ще до кінця квітня мав розробити відповідний механізм, але —  гальмує його. Тому наразі споживач незахищений".   

Суд зобов’язав "Львівгаз" перерахувати Богданові Ясіновському фактичний об’єм спожитого блакитного палива, згідно із нормами. Установа має 30 днів на оскарження рішення суду. Офіційну позицію обіцяють оприлюднити уже найближчими днями.