1 1 208 e1489999393561У 2017 році об’єднання «Самопоміч» подало до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) другий річний фінансовий звіт, який містить інформацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Нагадаємо, що у 2016-му та першому півріччі 2017 року Центр «Ейдос» вже аналізував звітність політичної сили Андрія Садового та сформував для неї перелік рекомендацій, їхнє виконання дозволило б партії підвищити транспарентність та відкритість.

Тепер маємо можливість побачити, як змінились підходи «Самопомочі» за останні два роки та наскільки партійці дослухались до голосу громадянського суспільства. 

«Самопоміч», центральний осередок якої зареєстрований у Львові, має 74 представництва у різних регіонах України, покриваючи всі 24 області. Найбільшу кількість осередків партія має у Вінницькій та Житомирській областях – по дев’ять, найменшу – по одному – аж в дев’яти областях України. 

Майно здебільшого належить не самій політичній силі: у безпосередній власності перебуває лише розпізнавальний знак партії, оцінений у 100 тис. грн. Тут одразу варто звернути увагу на невиконану рекомендацію партії щодо реєстрації офіційної партійної газети: витрачаючи левову частку своїх доходів на видавництво партійної газети, партія «Самопоміч» досі не вказує її в переліку свого майна, хоча у Державному реєстрі друкованих ЗМІ та інформагентств як суб’єктів інформаційної діяльності партія вказана засновником газети. 

Об’єднання «Самопоміч» входить в число партій, які багато «заробляють» та багато «витрачають»: отримавши 100,6 млн грн з державного бюджету та 968 тис. грн пожертв від фізичних та юридичних осіб, на кінець 2017 року на рахунку політичної сили залишилось трохи менше 400 грн.

За 2017 рік «Самопоміч» витратила 101,8 млн грн, з яких 1,1 млн – витрати з власних коштів, а 100,6 млн – кошти з державного бюджету.

ТОП-5 усіх видатків партії:

матеріальні витрати та оплата послуг – 40,1 млн грн;

пропаганда – 23,0 млн грн;

заробітна плата – 17,6 млн грн (що в середньому на місяць складає близько 5,1 тис. грн на працівника);

податки – 9,2 млн грн;

оренда приміщень – 6,6 млн грн.

Також безпрецедентно багато, як для середньостатистичної української партії, «Самопоміч» витратила на проведення з’їздів – 4,9 млн грн. 

З власних коштів партії в основному фінансувала оренду офісу у Львові, в якому вона власне й зареєстрована, а також оплачувала грошові застави за своїх кандидатів у депутати та частково друк газети, на який витратила трохи більше 126 тис. грн. Коштами, отриманими з державного бюджету, партія забезпечувала абсолютну більшість своїх щоденних потреб, найвитратнішою з них для «Самопомочі» є комунікація з громадянами. 

Джерело: Главком