lnu5678905Профком Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка виступив зі зверненням щодо висунення вимог до Кабінету Міністрів стосовно заробітної плати педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників, а у разі їх невиконання – оголошення акції протесту. Про це повідомила прес-служба профспіли.

Відповідні листи скеровано Голові ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Г. Ф. Труханову та Голові Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Яцейко М.Г.

Текст звернення подаємо повністю:

«Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка висловлює занепокоєння подальшим зубожінням працівників освіти. Заробітна плата працівників освіти відстає від росту цін на споживчі товари і на житлово-комунальні послуги.

За даними Міністерства соціальної політики України у цінах липня 2018 року фактичний розмір прожиткового мінімуму становив для працездатної особи 4200 грн, тобто законодавчо встановлений розмір занижений більше, ніж у два рази.

Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка констатує, що впродовж останніх двох років педагогічним працівникам заробітна плата підвищувалася двічі тоді, коли заробітна плата науково-педагогічних та наукових працівників не змінювалася. Це створює дисбаланс у заробітній платі зазначених категорій працівників.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка висловлює пропозицію висунути вимоги до Кабінету Міністрів стосовно заробітної плати педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників, а у разі їх невиконання оголосити акцію протесту проти політики  штучного заниження розміру заробітної плати науково-педагогічним працівникам і провести її  у вересні 2018 р.

Основні вимоги:

-зупинити зростання різниці між прожитковим мінімумом та мінімальною зарплатою;

-встановити прожитковий мінімум на рівні фактичного прожиткового мінімуму за даними Міністерства соціальної політики України;

-ліквідувати заборгованість з виплати заробітної плати у 2018 р.;

-відновити диференціацію посадових окладів  відповідно до Єдиної тарифної сітки.

-відновити виплату доплат і надбавок, передбачених законодавством, педагогічним працівникам та працівникам бібліотек.

-розпочати реалізацію положень ст. 61 закону України «Про освіту» в частині формування схеми посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних і науково-педагогічних працівників державних та комунальних закладів освіти з урахуванням норм Закону,  і затверджуються їх Кабінетом Міністрів України.

Звернення обговорено і затверджено на засіданні Президії профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка 05 вересня  2018 року».