5Завдяки зусиллям українсько-польської громадської програми та благодійного фонду «Добрий Брат» 25 бійців різних підрозділів Сухопутних військ ЗС України та Десантно-штурмових військ, які отримали поранення на Сході України, проведуть декілька тижнів у рекреаційно-реабілітаційному центрі в Республіці Польща.

Традиційно, загальний збір учасників та виїзд відбувся зі Львова, з території однієї з військових частин Десантно-штурмових військ ЗС України. За декілька годин, військовослужбовці вже перетнули українсько-польський кордон.

За чотири роки існування програми вже понад 200 поранених бійців пройшли там лікування та реабілітацію. У сусідню країну українських бійців почали відправляти групами з 20-30 осіб з осені 2014 року.

Ініціатива стала можливою завдяки сприянню громадянину Польщі Маріушу Марковскі, який є співвласником рекреаційно-реабілітаційного центру «Добрий брат». Розташований він у польському містечку Осєк поблизу Гданська і спеціалізується на реабілітації пацієнтів з ортопедичними і неврологічними захворюваннями. А також пацієнтів, які потерпають від дисфункцій опорно-рухового апарату і фантомного болю.

Спочатку благодійники відшукували й пропонували реабілітацію тільки діючим військовослужбовцям, а наразі займаються також і тими, хто звільнений з військової служби. Коли відправляли на реабілітацію першу групу, планували підтримати конкретних військовослужбовців ДШВ ЗС України та військових частин ССО ЗС України. Саме в середовищі цих бійців було найбільше поранених за період 2014-2015 років. Потім проект поширився на решту підрозділів Сухопутних військ, а згодом і на бійців Нацгвардії, Державної прикордонної служби, добровольчі батальйони, волонтерів тощо.

3

Реабілітаційний центр у Польщі за один раз може прийняти групу з 33 осіб, але військові потребують додаткової роботи з лікарями. Головним компонентом програми є індивідуальна терапія з реабілітологами. Також військовим надають професійну допомогу й психологи.

Початковим етапом формування кожної групи військових, яких відправлять на реабілітацію, є відбір кандидатів за медичними показниками. Потім діагноз перевіряють, щоб співпадав із профілем рекреаційно-реабілітайного центру, і починається етап оформлення документів для виїзду за кордон. Вартість витрат на лікування наших бійців у Польщі становить близько 20 тисяч гривень на одну особу. Гроші потрібні для медичних витрат, оскільки послуги самого центру безкоштовні.