1 111345zamДо кінця поточного року Поморянському замку мають знайти нового власника, оскільки нині він перебуває на балансі ЛОДА, а юридичного власника замку немає.

Про це повідомляє Status Quo, посилаючись на  "Твоє місто".

Як розповіла кураторка ініціативної групи з відродження Поморянського замку Ганна Гаврилів, замок перебуває на балансі ЛОДА, проте жодного державного власника об’єкта не зареєстровано.

"Ми хочемо знайти власника замку. В фонді державного майна, як і в департаменті архітектури і розвитку містобудування ЛОДА, на наші запити відповіли, що замок не є в державній власності. Сьогодні це питання є відкритим".

Ганна Гаврилів

Кураторка ініціативної групи додає, що селищний голова Поморян звернувся із запитом до ЛОР, аби там прийняли замок в комунальну власність. Відповідне звернення надіслали ще 12 квітня. Останні три роки основне фінансування замку надходило саме з обласної ради, тому буде справедливо, якщо Поморянський, як і інші замки, стане комунальною власністю ЛОР.

За словами Ганни Гаврилів, основною метою ініціативної групи є знайти власника замку до кінця цього року.  

Довідка SQ. У приватній власності замок востаннє був ще на початку минулого століття. В радянські часи його використовували як один з корпусів ПТУ. В 1970-му замок згорів, а після реставрації в 1978-му був безгосподарним. 12 квітня обвалилася східна стіна Поморянського замку. Тому зараз всі роботи будуть спрямовані на ліквідацію аварійного стану приміщення, розбору завалів та перекриття даху. Згідно з кошторисом, на реставрацію замку потрібно 16 млн грн. На цей рік обласна рада виділила 500 тис грн. Також Золочівська районна рада дофінансувала 200 тис. грн. Вже цього тижня на місце виїде підрядник і виконає першочергові роботи в межах цієї суми. Потрібно розібрати завали, демонтувати дах і покрити його плівкою, аби захистити замок від вологи. Тендер на проведення робіт виграла компанія "Захід центр комплекс".