1 1020612Петиція до Львівської міської ради щодо заборони будівництва нових багатоквартирних будинків (готелів тощо), офісних (розважальних, торгівельних) центрів без збільшення мережі комунальних навчальних закладів, насамперед, садків та шкіл набрала 500 необхідних голосів. Тепер її розглядатимуть у мерії.

Нагадаємо, Львів′яни зареєстрували петицію, в якій вимагають заборонити будівнитцво багатоповерхівок без появи нових шкіл та садочків.

654334567890"Львів розбудовується надшвидкими темпами, однак, за створення інфраструктури, зокрема, нових комунальних закладів освіти - садків і шкіл не дбають. 

Через брак закладів дошкільної освіти, в порушення ст.53 Конституції України, тисячі дітей не можуть навчатися, про що свідчать дані електронної черги в ЗДО. Намагання управління освіти ДГП ЛМР збільшити кількість місць садках за рахунок ущільнення груп – призводить до порушення санітарних та інших норм, порушуються права дітей на якісну освіту такі заходи не сприяють вирішенню проблеми. Аналогічна проблема з переповненими класами (понад норми) і в школах. 

У зв’язку з вищевказаними проблемами, з метою ефективної бюджетної та освітньої політики міста Львова, на виконання ст.53, 19 Конституції України, пріоритетами в частині видатків бюджету розвитку міського бюджету мають визначатися видатки на відкриття нових комунальних шкіл та комунальних дошкільних навчальних закладів Львова, а також вжиття інших заходів, що сприятимуть створенню цих закладів. Враховуючи наведене, ГО «БАТЬКІВСЬКА РАДА ЛЬВІВЩИНИ» вимагає: 

1) пріоритетами в частині видатків бюджету розвитку міського бюджету мають визначатися видатки на відкриття нових комунальних шкіл та комунальних дошкільних навчальних закладів Львова. 

2) Заборонити будівництво нових багатоквартирних будинків (готелів тощо), офісних (розважальних, торгівельних) центрів без збільшення мережі нових комунальних навчальних закладів, насамперед, садків та шкіл. 

3) Передбачити заборону надання дозволів на виготовлення документації та прийняття рішень, будь-яких документів про надання дозволів на будівництво багатоквартирних будинків (готелів тощо), житлових кварталів, масивів, офісних (розважальних, торгівельних) центрів тощо – без підтверджуючого документу за підписом керівника управління освіти (департаменту), що в існуючій мережі комунальних закладів дошкільної та середньої освіти у відповідному мікрорайоні (вулиці) є достатньо місць (згідно саннорм та ін.нпа) і всі діти, котрі там проживають і проживатимуть у нових будинках – є гарантовано забезпечені (і будуть забезпечені в разі побудови нового житлового об’єкту) місцем для здобуття доступної, безкоштовної освіти, як це вимагає і гарантує Конституція України відповідно до саннорм та ін.нпа. До документу повинні обов’язково додаватися розрахунки. При цьому, посилання на реальну завантаженість садків та шкіл по чисельності і їх потужність згідно проектних документів та саннорм є обов’язковою. 

4) Передбачити, що у випадку надання управлінням освіти документу, що в даному мікрорайоні, вулиці є брак місць в комунальних садках та школах, перевантаження груп в ЗДО та класів в закладах середньої освіти (попри вимоги саннорм та ін.нпа), у зв’язку з чим мешканцям не забезпечується гарантоване Конституцією України право на якісну (не в переповнених групах та класах) доступну та безоплатну освіту в комунальних навчальних закладах – передбачити і розробити механізм вкладення коштів забудовників в будівництво нових комунальних шкіл та садків міста (наприклад, пропорційно до забудованої площі. Або наданням відповідних площ в будівлях, не порушуючи вимог законодавства). 

5) Заборонити звільняти забудовників від інвестиційних внесків. Кошти спрямовувати на побудову (створення) мережі нових комунальних навчальних закладів освіти Львова, зокрема, садочків та шкіл", - йдеться у петиції Батьківської ради Львівщини.