inx960x640Вчора, 13 грудня посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон заявив, що обурений проголошенням Львівською облрадою 2019 року роком Степана Бандери. Про це повідомляється на сторінці ізраїльського посольства у Фейсбуку.

"Я був шокований, почувши рішення Львівської обласної ради проголосити 2019 рік - роком Степана Бандери. Я не можу зрозуміти, як прославляння тих, хто безпосередньо брав участь у жахливих антисемітських злочинах, допомагає боротися з антисемітизмом та ксенофобією. Україна не повинна забувати про злочини, скоєні проти українських євреїв, і жодним чином не відзначати їх через вшанування їх виконавців", - сказано у дописі.

Натомість голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вимагає від Ізраїлю обґрунтування звинувачень проти Бандери.

"Участь українців у вбивствах євреїв, співпраця українських націоналістів з Німеччиною, ставлення ОУН до євреїв - важливі питання, які можна і треба обговорювати. Але вони не відміняють потреби обґрунтувати фактами тезу посла Ізраїля про «безпосередню участь у жахливих антисемітських злочинах» Степана Бандери", - сказано у повідомленні.