1094100Завтра, 11 січня, в Україні почнуть діяти зміни у Кримінальному кодексі про згоду на секс, які вже встигли налякати українців. Після того, як закон набуде чинності, секс без згоди підпадатиме під статтю зґвалтування, повідомляє канал 24.

Норма про розписку на секс викликала найбільше питань. Адже в кодексі не прописано, якою вона має бути. Вже з'явилося чимало жартів про те, що перед будь-яким статевим актом потрібно буде дати партнеру письмову розписку, що ти не проти. В мережі навіть опублікували зразки як її оформлювати. Правозахисники запевнили, що ця тема – не для жартів, а так звана розписка на секс – вигадка.

Не може бути розписка про те, що особа дає згоду на сексуальні дії, це нонсенс. Я вважаю, що це намагання знівелювати та принизити значення цього закону, – переконана Галина Федькович, юрист ГО "Жіночі перспективи".

1094100 5649178До нововведень притягнути до кримінальної відповідальності за зґвалтування могли лише в тому випадку, якщо до сексу жінку чи чоловіка примусили силою, погрозами або зловживали уразливим станом особи. Тепер справу можуть завести навіть тоді, якщо всього цього не було, до того ж збільшили й термін покарання.

Відповідальність за секс без згоди

Вперше вводиться кримінальна відповідальність за секс з малолітніми незалежно від їхньої згоди. Достатньо, щоб йому або їй було менше ніж 14 років, а правопорушнику — більше. За таке можна отримати від 5 до 15 років позбавлення волі

З появою нових норм йде в минуле стереотип про "подружній обов'язок": якщо дружина чи чоловік не хоче займатися сексом, примушувати не можна. Раніше за такі справи правоохоронці й братися не хотіли.

Правозахисниця Галина Федькович розповіла, що мала клієнтку, яку зґвалтував колишній чоловік. Жінка одразу викликала правоохоронців, та справу відкрили лише за побої – за зґвалтування відмовились.

Коли вони дізналися, що шлюб не розірвано, їхнє ставлення відразу різко змінилося. Вони почали переконувати жінку, що справа безперспективна,
– зазначила юристка.

Криміналісти наголосили, що в будь-якому випадку факт зґвалтування все одно має бути доведеним. А ось юристи побоюються, адже є ймовірність, що кількість шахраїв, які можуть вдаватися до шантажу, збільшиться.

Передбачена тепер кримінальна відповідальність й для жінок-ґвалтівниць. Такі випадки хоч і рідко, але трапляються. Якщо провину доведуть, то за зґвалтування чоловіка жінка може загриміти за ґрати на п'ять років.

До слова, 2018 рік виявився багатим на скандали, які були спричинені звинуваченнями у сексуальних домаганнях чи насильствах по всьому світу. Журналісти 24 каналу розібралися у найгучніших скандалах.