1 08204146 akТрагедія, яка на початку року сталася в Сумах (нагадаємо, в одному із житлових будинків несправний ліфт смертельно травмував двомісячне немовля), спонукала нас поцікавитися, у якому ж стані ліфтове господарство Львова, пише газета Експрес.

На жаль, висновки невтішні. За даними Львівської мерії, загалом у будинках комунальної властості міста є 2269 ліфтів. Ще 29 — працюють у закладах охорони здоров'я.

"Але 95% цих ліфтів уже відпрацювали свій 25-річний ресурс, — каже Владислав Іванов, начальник управління житлового господарства міськради. — І з кожним роком кількість їх збільшується приблизно на 70".

За словами чиновника, аби модернізувати ліфтове господарство у Львові, потрібно близько мільярда гривень. "А грошей виділяється набагато менше", — каже Владислав Іванов.

Наприклад, торік відремонтували в житлових будинках міста 46 ліфтів. Витратили на це майже 32 мільйони гривень. Тобто ремонт одного підйомника коштував у середньому майже 700 тисяч гривень. Ще три ліфти відремонтували в лікарнях (вартість робіт становила майже 4 мільйони гривень).

Цьогоріч, за словами Владислава Іванова, заплановано відремонтувати 313 ліфтів. "Але які кошти виділять на це і чи взагалі будуть вони, нам ще не відомо", — каже чиновник.

Щоб дізнатися, у яких районах міста ліфти ремонтують найчастіше, ми промоніторили тендери на офіційному сайті державних закупівель ProZorro. Як бачимо, у листопаді минулого року вирішено відремонтувати ліфти в адміністративному будинку за адресою вулиця Стрийська, 35. Очікувана вартість капітального ремонту підйомників тут — 14 мільйонів 327 тисяч 637 гривень 20 копійок. За цією адресою працює Головне управління Державної фіскальної служби у Львівській області, яке і виступило замовником цих робіт.

До участі в конкурсі зголосилися чотири фірми. Та дві найдешевші пропозиції — вартістю 13 мільйонів 70 тисяч та 13 мільйонів 74 тисячі — відхилили через "невідповідність пропозиції вимогам тендерної документації". Зокрема, замовникові не сподобалися терміни, в які один з учасників пропонував відремонтувати ліфти.

Натомість 7 грудня переможцем торгів оголошено ПП "Компанія "Астра", яка отримала 14 мільйонів 310 тисяч гривень. Роботи провели блискавично. Уже 28 грудня був опублікований звіт про виконання договору.

Капремонт передбачав заміну наявного ліфтового обладнання дев'яти пасажирських ліфтів на 15 зупинок. Тобто вартість ремонту одного ліфта для податківців набагато перевищує мільйон гривень. Наголосимо, торік на ремонт у житлових будинках Львова знайшлося лише 32 мільйони гривень. Висновки кожен зробить сам.