1 5 640x394В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун вважає, що в Україні розгорнулась умисна маніпуляція щодо вакцинації проти кору. Відтак вона взялася розставити всі крапки над «і» та спростовувати найпопулярніші міфи про щеплення від кору.

Про це повідомляє Львівський портал.

Як наголосила Уляна Супрун, спалах кору в Україні триває вже два роки поспіль. Лише з початку 2019 року на кір захворіли більше 5000 людей. Від захворювання може вберегти лише вакцинація: кожна дитина, яка ще не має щеплення від кору та яка не має медичних протипоказань, повинна невідкладно отримати свій захист.

Водночас на противагу посиленим заходам із вакцинації в Україні активно стали поширюватись міфи про шкоду для здоров’я, яку спричиняють такі щеплення.

«Висловлювання, зокрема медичних працівників, котрі не мають відповідної фахової кваліфікації та досвіду в імунопрофілактиці, щодо неприпустимості заходів посиленої вакцинації проти кору в період епідсезону грипу не мають під собою науково обґрунтованих підтверджень, йдуть в розріз позиції медичної спільноти, здоровому глузду. Зазвичай вони базуються на думці “одного довіреного фахівця”, по факту псевдонауковця, та лише на його особистому досвіді, і зовсім ігнорують дослідження, визнані на світовому рівні», – зауважила Уляна Супрун.

Один із аргументів на підтвердження цього міфу є те, що начебто вакцини проти кору (КПК) мають здатність пригнічувати імунітет, тому в період епідсезону грипу категорично не можна проводити масову вакцинацію проти кору. Натомість дослідження вказують протилежне. Науковці аналізували окремі випадки бактеріальних та вірусних інфекцій в популяції протягом так званих «періодів ризику» після щеплення (0-30 днів, 31-60 днів і 61-90 днів). Їхній висновок: вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій, тобто не «перевантажує» імунну систему, не послаблює захист. Тому застосування вакцини проти кору в період підвищеної захворюваності на грип є безпечним.

Ще один хибне твердження щодо посиленої вакцинації проти кору в період епідсезону грипу – нібито імунітет після вакцинації буде слабшим, тому досягнення високого рівня колективного імунітету (єдиний шлях зупинити спалахи хвороби) все одно не відбудеться.

Натомість науковцями не виявлено, що навіть у дітей раннього віку під час легкої респіраторної інфекції вакцина може бути неефективна. Щеплення давало цим дітям такий ж імунітет, як і тим, що не мали ознак застуди. Тобто вакцинацію проти кору не можна відкладати навіть у випадку, якщо дитина має легкий перебіг застуди.

«Днями був опублікований коментар провідного експерта ВООЗ доктора Чекмак Ніязі щодо доцільності масової вакцинації КПК під час епідемії кору і грипу. По-перше, він підтверджує, що імунізація вакцинами з коровим компонентом вважається найбільш ефективним та найбільш важливим заходом у відповідь на спалах кору. Пріоритет слід надати виявленню та імунізації всіх осіб, що не були вакциновані або не отримали другої дози вакцини та контактували з хворим на кір, водночас слід продовжити рутинні заходи з імунізації та посилити імунізацію (запрошення для імунізації вразливих груп населення)», – підкреслила Супрун.

За її словами, саме цих рекомендацій дотримується МОЗ, розпочавши заходи спільно з медиками Львівської області. Мета – збільшити рівень імунізації серед тих дітей, які пропустили планові щеплення за віком.

«Який висновок? Вакцинуватися від кору у період спалаху цієї інфекції та під час епідсезону грипу людям без щеплень необхідно. Навіть якщо йдеться про посилену вакцинацію. Особливо слід захищати дітей, вакцинуючи їх. Кір не обирає за національністю та не визнає кордонів певної країни. І коли ми маємо в арсеналі весь світовий досвід та наукові напрацювання, тому неприпустимо спиратися лише на особисту думку», – додала Уляна Супрун.

Нагадаємо, із 11 лютого у навчальних закладах на Львівщині розпочнуть роботу тимчасові пункти вакцинації. Додамо також, що Львівщина залишається лідером за рівнем захворюваності на кір.