1 51760175 1959884917466655 6734671649712373760 nВерховній Раді пропонують зареєструвати законопроект, який передбачає заборону хутряних ферм в Україні. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав співавтор законопроекту, народний депутат Ігор Васюник.

"Це не лише питання жорстокого поводження з тваринами і підтримки animal friendly руху. Це ще й питання нашого здоров’я і значного забруднення екології. На таких фермах у великій кількості використовують антибіотики, які потім потрапляють в грунт. Наслідок - поширюється смертельно небезпечна бактерія «метицелін-резистентний стафілокок», що є збудником сепсису та пневмонії.

Також від таких ферм є великі викиди аміаку, метану… для подальшої обробки шкур та хутра використовують алюміній, хлор, хлорбензол, мідь, етиленгліколь, свинець, метанол, нафталін, сульфатну кислоту, толуен, формальдегіди…Все це є дуже шкідливим для людини - призводить до раку та безпліддя. Всі ці важкі метали з грунтів виводяться століттями!

Cаме тому хутрові ферми віднесли до 5-ки найнебезпечніших виробництв на планеті.

Країни, в які вже відмовились від хутрових ферм: Великобританія, Австрія та Австралія, Македонія, Болгарія, Словенія, Люксембург, Сербія та Чехія, Хорватії, Японія. В Боснії, Герцеговині, Бельгії, Данії, Німеччині, Норвегії – повністю закриють хутрові ферми протягом 2023-2029 років. В Нідерландах (друга країна за обсягами виробництва хутра норки в ЄС) заборона почне діяти з 2024 р. Італія та Швейцарія висунули надвисокі вимоги до умов утримання хутрових тварин на фермах, через що ці ферми власники закривають самі.

Що маємо в Україні.

Лише за даними офіційної статистики щорічно в Україні на хутро вбивають понад 630 тис. тварин, переважно – норка. Якщо в більшості країн світу діяльність хутрових ферм обов’язково ліцензується і жорстко контролюється державою, то в Україні повністю відсутнє ліцензування такої діяльності як і моніторинг.

І поки в країнах ЄС забороняють хутрові ферми як надзвичайно шкідливе для здоров’я та довкілля виробництво – вони переїжджають працювати в Україну. І подається це як велике досягнення в залучені інвестицій.

В розробленому законопроекті пропонується, по-перше, врегулювати законодавчо діяльність існуючих хутрових ферм. По-друге, з 2025 року остаточно заборонити хутрову промисловість в Україні", - йдеться у дописі нардепа.