alkashНещодавно львівські медики створили у соціальній мережі Фейсбук спільноту "Сама "швидка" допомога", де діляться випадками хибних або відверто не виправданих викликів під час своєї роботи у "швидкій допомозі". Таким чином працівники хочуть привернути увагу до проблеми хибних викликів та притягнення за це відповідальності.

"Шановні дочитувачі саме цієї спільноти. Я цю групу створювала для того, щоб кожен з користувачів мав можливість побачити і почитати, на які виклики та до кого виїздять наші бригади", - каже засновниця Світлана Білецька.

За тижень спільнота набрала майже 700 учасників. Тут працівники "швидкої" розповідають про найбільш кричущі випадки, за останній час.

"Виклик вул.Величківського,1, супермаркет АТБ. Привід: 25-річного чоловіка покусав кіт. У пацієнта 1 см царапана рана на якомусь 3 пальці руки. У поліклініку через дорогу сходити не може, робоче місце покинути не може, замазати рану йодом-зеленкою не може, хоче прививку від сказу і питає чи він не матиме сказу. П'ятеро людей їхало дивитися на поцарапаний палець. Мінус тисяча гривень державних грошей", - каже Світлана Білецька.

Працівник "швидкої" Сергій Козак також ділиться випадком, що трапився на чергуванні із ним та лікарем Марією Ратинською.

"В с.Зимна Вода. Привід: у 70-річної жінки "серцевий приступ, болі за грудиною". Зустріла на подвір'ї "хвора". Провела нас в жахливе приміщення поруч з добрим будинком. І починає просити підстригти їй нігті на ногах. Пропонує гроші: "Рідні зараз на роботі тому це зробити не можуть". На нашу відмову каже "я викличу інших", - розповідає медик.

Нерідко на номер 103 люди телефонують навіть через незначне підвищення температури.

"Минулого чергування був випадок. Привід- 18 років висока температура. Приїжджаємо - лежить хвора в теплому спортивному костюмі під трьома ковдрами. Три дні хворіє, на момент огляду t 36,9. Запитую про причину виклику швидкої - подивіться, може кір", - розповідає медик Галина Гук.

Про подібну ситуацію розповів і працівник швидкої допомоги Віктор Гончарук.

45654345"Виклик. Неділя, ранок 4:00, хворий - дитинка 25 рочків, 90 кіло живої ваги, не вчиться, не працює, викликає дружина. Привід: температура не збивається. На місці: фактична температура 37.8 градусів, хворіє 4 день, у лікаря не був бо "думав само пройде",  а в 4:00 раптово вирішив що здоров'я в лотерею не виграв, пора лікуватись і викликав бригаду. Найвеселіше навіть не те, а наскільки порадувала бригаду записка на дверях (фото додаю)", - пише Віктор Гончарук.

Часто причиною виклику також стають п'яні пацієнти.

51954161 2303898989891143 5912399593957490688 n"4 січня. День. Виклик: чоловікові погано, вживав алкоголь. Двері відчинив мужчина, швидко вернувся в кімнату і ліг на дивані. Заходить лікар, старша жінка, трішки великих форм, бачить лежачого на підлозі друга і кидається до нього, щупає пульс на шиї, заглядає в очі. Через лежачого взжовж по діагоналі друга і лікаря в кімнату вже ніхто не може зайти. І тут те чудо з ліжка каже: "Пані, та то я до себе викликав. Переступайте через нього, він спить, бо я 4 день з нового року п'ю, вже болить голова і серце вискакує". Лікар в машині дуже висловлювалася: і цензурно, і не дуже", - згадує Світлана Білецька.

У бригад екстренної допомоги є навіть "постійні пацієнти".

"До цієї особи їздим чи не щотижня. Живе зі сліпою бабою. Забирає в неї гроші, вимагає алкоголь, бабуля щоб мати спокою хоть трохи в хаті надригалася викликати швидку для доставки тіла в наркологічне відділення. За 2-3 дні ця сліпа приїздить на таксі і забирає внука до дому. Той за 2 дні знов напивається і вона знову викликає швидку. Це він в найменш п'яному стані. Ми вимагали в нього вибачення.
Бабі відмовити не можна, бо має домашній тел і відразу дзвонить", - згадує ще один випадок засновниця спільноти у Фейсбук.

Буває, що бригаду медиків викликають навіть для "виховання дітей".

"Екстрена служба у ролі вихователя. Виклик - хлопча 5 років, постійно кричить. При зборі анамнезу з'ясувалося, що дитина при не задоволенні його забаганок вередує, грубить, штовхається і щипається. Хмм...WTF? Лозиняки у сумці бригади не виявилося", - згадує Оксана Шевченко.

Нагадаємо, у Львові співробітники Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф погрожують масштабним страйком, під час якого не виїжджатимуть до хворих.

100 водіїв швидкої допомоги бракує у Львові та області. Про це журналістам новин повідомив керівник «Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Ярослав Пилипець. Загалом в області водіями швидкої працює 740 людей.

Працівники “медичної допомоги” наголосили, що наразі вони отримують мінімальну заробітну плату на рівні з водіями. За словами медиків, востаннє їм уніформу купували ще 2012 року.

Також співробітники Центру не хочуть їхати на не значні виклики та вимагають звільнити свого очільника Наталію Поважук.