1 98075DSC 926014 лютого у Львові біля входу до міськради відбувся пікет: обурені львів'яни та мешканці прилеглих до міста сіл (Малехова, Лисиничів, Сорок-Львівських) виступили категорично проти спорудження сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13 поблизу очисних споруд "Львівводоканалу", і скерували відповідне звернення з підписами у міськраду.

Про це пише 032.ua.

Згодом заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак заявив, що у Львові таки планують будувати завод з механіко-біологічної переробки ТПВ, за сучасними технологіями і з дотриманням усіх технічних і екологічних норм, - передає 032.ua із посиланням на прес-службу Львівської міськради.

"Державні органи контролюють процеси проектування виробництва. Всі консультації ведуть фахівці однієї з провідних компаній Європи - "Egis", а у конкурсі на будівництво заводу взяли участь ряд світових компаній. Наголошую, якщо у будівництві заводу будуть порушені екологічні, технічні чи інші норми — ми зупинимо будівництво", — повідомив Сергій Бабак.

У міськраді також зазначили, що сміттєпереробний завод у Львові має працювати за технологією механіко-біологічної переробки, що передбачає відсортовування відходів з допомогою спеціального автоматизованого обладнання, а також частково деякі процеси проводитимуться вручну.

"Цей етап важливий для того, щоб розділити вторинну сировину (скло, метали, полімери, макулатура, тетрапак), з якої згодом формуватимуть товарні партії та відправлятимуть на переробні підприємства, і органічні відходи, які компостуватимуть. Механіко-біологічна переробка дозволить якісно відділяти відходи, які можна переробити знову", - додали у ЛМР.

За інформацією міськради, такий сміттєпереробний комплекс відповідає вимогам Національної стратегії поводження з відходами до 2030 року. А для додаткових гарантій консультувати та наглядати за будівельними, екологічними нормами та фінансовими витратами будуть європейські фахівці від ЄБРР та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, які й фінансують проект.

Нагадаємо, станом на нині тривають тендерні процедури з визначення компанії, яка будуватиме сміттєпереробний завод у Львові: всього відібрали п'ять іноземних учасників, які вже мають досвід будівництва аналогічних споруд.