1475642 main.mp4Українські альпіністи Роман Городечний, Назар Коваль і Тарас Поздній розбили тренувальний табір на Львівщині. Вони готуються навесні піднятися на гору Макалу (8485). Про це повідомляє Zaxid.net

Львів’янин Роман Городечний у 2018-му підкорив Еверест. Згадує: як тільки спустився з вершини світу, почав планувати наступну мандрівку. Адже гори дарують йому неймовірні емоції. Розповідає: «В горах люди відкриваються під зовсім іншим кутом, відкритіші, щиріші. Є такими, якими вони є. А не в тих соціальних масках, які ми одягаємо тут, внизу».

Макалу ‒ сусідка Евересту, лише на 363 метри нижча. Але її називають технічно навіть складнішою і менш туристичною, ніж Джомолунгма. Роман Городечний розказує: «По трасі, по базовому табору не є все так облаштовано. Ми йдемо не по лоджах, як на Еверест. А кожен раз розставляємо свої намети, кожен раз готуємо, нема там ніяких кафешок по дорозі».

Назар Коваль підкреслює: «Є ситуації, коли морально дуже важко. Ти довго перебуваєш не в зоні комфорту. Організм зовсім по-інакшому працює. Але це таке відчуття, яке дуже важко зловити тут».

Альпіністи тренують витривалість, реакцію і кмітливість, зокрема, завдяки заняттям із боксу. Тренер Андрій Сальва каже: «У боксі, якщо ти не думаєш, то будеш пропускати і думати не зможеш. Альпіністи стараються не пропускати і, сподіваюся, будуть дуже добре думати. І все буде добре!».

Також екстремали ретельно перевіряють можливості свого організму, перш ніж вирушити назустріч пригодам. До прикладу, проходять гіпоксітерапію. Людині подають повітря, почергово змінюючи вміст кисню. Тобто моделюють, як альпініст дихатиме на висоті. Тренер з триатлону Артем Третьяков, який теж готує мандрівників, розповідає: «Коли повітря розріджене, то дихання стає глибшим. І ти докладаєш набагато більше зусиль».

Також обстежують реакцію серцево-судинної системи на навантаження, контролюючи кардіограму, тиск і пульс. Вимірюють рівень тренованості організму. Допомагають альпіністам зрозуміти, які показники їм треба покращити. А ще можна вирахувати, скільки кисню споживатиме організм при максимальних потугах.

Окрім того, тренажер-гіпоксі допомагає у звичних умовах відчути себе на висоті 2500-3000 метрів. Тренер Микита Терещенко пояснює: «Він створює мікроклімат всередині капсули. Міняється позитивний і негативний тиск. Покращує кровообіг, притік крові, лімфовідтік».

Українська експедиція планує 10 квітня прибути в Катманду. Штурмуватимуть п’яту за висотою гору світу саме із непальської сторони. Сходження може зайняти до півтори місяця.