1 e56n7s56h754o7t 1Батьки школярів 6-Б класу ліцею імені Василя Стуса вирішили ігнорувати навчання у освітньому закладі. Причиною такого рішення є постійний зрив навчального процесу одним учнем.

Форпост вже раніше писав, що через випадки булінгу у 6-Б класі хочуть поставити камери спостереження. Батьки хлопчика Іллі, якого вважають призвідником всіх конфліктів у класі, заявляють, що якраз проти їхньої дитини проводиться систематичне цькування. У ЗМІ тато та мати Іллі розповідали, що адміністрація навчального закладу та батьки однокласників хлопця налаштовані проти їхнього 12-річного сина. 

Форпост же вирішив поспілкуватись із іншими батьками, чиї діти навчаються у цьому класі.

"Він облаяв мою дитину, а потім з розмаху вдарив наплічником. Я дізналась тільки у грудні, бо дочка мовчала. Коли питалась, чому ж не дала відсіч, вона відповіла, що буде тільки гірше, якщо зачепити його", - розповідає Світлана Пшеніснова, мати учениці 6-Б класу.

Зі слів жінки, хлопчик вживає таку ненормативну лексику, що не завжди можна знати значення таких слів. Після стількох років чекання, що ситуація із Іллею та атмосферою в класі владнається, терпець батьків увірвався.

Вчора, 1 березня,  вони провели збори, де вирішили влаштувати своєрідний бойкот - дітей у ліцей не водитимуть. Кажуть, краще навчати їх дистанційно. Як повідомляє пані Світлана, із 33 учнів до ліцею, ймовірно, не прийде аж 25. На її думку, вирішенням проблеми буде забрати Іллю з їхнього класу.

"Розумієте, навчальний процес, м'яко кажучи, ненормальний. Майже кожен урок зірваний, а деякі вчителі взагалі відмовляються проводити уроки. Це ж потім мені наздогоняти всі ці прогалини у навчанні дитини", - коментує Наталя Романишин, мама учня.

Як повідомляє пані Наталя, і її сину дісталось -  Ілля обмалював його шафку погрозами. На її думку, проблема, насправді, не так у поведінці хлопчика, як у повному нерозумінні ситуації його батьків. 

Наталя Романишин хоче, щоб директор хоч якось повпливав на батьків Іллі, або ж запропонував для хлопчика іншу форму навчання.

Пан Роман, батько учня цього ж класу, зауважує, що насправді не того виставляють жертвою. Між іншим, Ілля і його дитину не обійшов стороною. Як повідомляє пан Роман, інцидент не був критичним, але заяву у поліцію написали. 

Пан Роман засвідчує, що батьки неодноразово звертались і до адміністрації ліцею, і до управління освіти. Останні навіть призначали психолога у клас, але проблеми це не вирішує. Більше того, самі вчителі не можуть вплинути на ситуації через відсутність повноважень. Будь-яке зауваження Іллі зі сторони вчителя, його батько розцінює як упередженне ставлення.

Мати 12-річного Іллі Дарина Балабай визнає, що її син використовує ненормативну лексику до однокласників і вчителів, але лише для самозахисту. Вона переконана, що бійки в школі провокує не її син, а інші однокласники. Таким чином школярі нібито реагують на зовнішній вигляд хлопця та відсутність у нього смартфона.

"Протягом 5 класу з дитини постійно знущались. Але він не жалівся, бо вважав, що розбереться із цією ситуацією сам. Торік нас викликали на педраду і сказали, що наша дитина якось не так поводиться. І на педраді вчителі повідомили, що минулого року дитина отримувала постійні стусани від хлопчиків. За словами сина, з нього знущаються, бо ми не даємо йому смартфон і він якось не так вдягнутий. Після того дитині набридло знущання, і він почав себе захищати. У них відбувається звичайна штовханина, яку зараз батьки перекручують на те, що наша дитина якийсь злочинець. Він може використати образливі слова, але у цілях самозахисту, бо він не отримує підтримки зі сторони школи. Усі на нього вз’їлись, і батьки вирішили, що треба дитину прибрати з класу, тиснуть на дітей, на нас. Є навіть звернення батьків у поліцію, що нібито наша дитина нанесла тілесні ушкодження однокласникам", – розповіла мама хлопця.

Дарина Балабай переконана, що на поведінку сина погано впливає середовище у школі. Попри це змінювати її батьки хлопця не планують.

Керівник відділу освіти Галицького та Франківського районів Леся Васюта повідомила, що увідсутні сьогодні діти мають повернутись в школу, адже насправді оформлення на дистанційну форму навчання є тривалою процедурою і потребує певних підстав. У випадку виникнення такого конфлікту адміністрація школи мала би створити спеціальну комісію для вирішення проблеми та залучити батьків і вчителів з обох сторін.

"У листопаді 2018 року батьки зверталися до відділу освіти із повідомленнями про порушення дисципліни одним із учнів. Відтак, ми зібрали комісію та запросили незалежного психолога, яка провела серед школярів анкетування. За його результатами, ситуація у колективі була сприятливою та не критичною. Деякі діти розповіли про порушення дисципліни одним з учнів. Інші вказали, що конфлікти провокує ще один їх однокласник. За рекомендаціями комісії, з 12-річним Іллею почав працювати психолог. Окрім того, психолог відвідував уроки. Опісля жодних скарг ані від адміністрації навчального закладу, ані від батьків ми не отримували", - додала Леся Васюта.

Скільки триватиме протест батьків поки невідомо, але всі вони надіяться на негайну реакцію відповідних органів.