297746w540zc0Останнім часом в Україні створюються умови для зменшення розрахунків готівкою і одночасного збільшення безготівкових операцій за допомогою платіжних карт і інших фінансових інструментів. Наприклад, в національно банку України заявили, що в другому кварталі 2019 року планується впровадження QR-платежів для українського ринку. А днями НБУ Оприлюднив проект постанови, яким незабаром збирається втричі знизити ліміт готівкових розрахунків підприємств з громадянами, пишуть Факти.

Зокрема, пропонується ввести обмеження готівкових операцій, що проводяться суб'єктами господарювання по відношенню до фізичних осіб, сумою 15 тис. грн в день. Зараз це обмеження становить 50 тис. грн. При цьому фізична особа зможе розраховується готівкою з суб'єктами господарювання в межах 50 тис. грн, як і раніше. Безготівкові ж розрахунки здійснюються без обмежень.

Після громадського ознайомлення з проектом, на яке дається місяць, документ може бути затверджений Нацбанком. А значить, НЕ виключено, що нові правила готівкових операцій вступлять в силу в протягом найближчого декількох місяців.

Більш докладно про підготовлювані зміни в сфері розрахунків готівкою «ФАКТАМ» розповів керуючий партнер консалтингової компанії «Фінансова студія» кандидат економічних наук Євген Невмержицький.

- Яких конкретно операцій за участю фізичних осіб торкнеться зниження граничної суми готівки до 15 тисяч гривень?

- Обмеження розрахунків готівкою до 15 тис грн в день стосуються тільки операцій суб'єктів господарської діяльності. Фізичні особи в даному аспекті беруть участь в розрахунках як представники або довірені особи суб'єктів господарської діяльності. Це означає, що розрахунки здійснюються НЕ фізичними особами, а Цими суб'єктами. Тобто зміна права власності на товари і послуги в процесі розрахунків не стосується фізичних осіб Які їх Фактично здійснюють в силу своїх обов'язків.

- Це обмеження торкнеться виплати роботодавцем або іншою організацією зарплат, гонорарів, премій та інших подібних операцій?

- Так. Проект постанови чітко встановлює обмеження для розрахунків суб'єктів господарювання з приватними особами, а значить, з персоналом, співробітниками, наемними працівниками. Тобто ці обмеження в 15 тис. Грн готівкою стосуються розрахунків по зарплатах, преміях, гонорарів і другим подібних виплат.

- А оплата туристичних путівок громадянами? Припустимо, путівка на сім'ю коштує 25 тисяч гривень. Чи зможуть люди сплатити всю цю суму готівкою?

- Обмеження не стосується оплати фізичними особами путівок і будь-яких інших товарів і послуг в торговельній мережі, так як це розрахунки фізичної особи, а не суб'єкта господарської діяльності.

Національний банк дає чітке роз'яснення до свого рішення: обмеження НЕ торкнуться розрахунків приватних осіб з суб'єктами господарювання та сума таких операцій залишиться колишньою - до 50 тис. грн в день.

- А розрахунки між двома громадянами або між двома фірмами потрапляють під це обмеження?

- Обмеження не стосується розрахунків між громадянами, але обмежує готівкові розрахунки між підприємствами або суб'єктами господарської діяльності сумою 10 тис. грн в день.

- Для чого НБУ прагне обмежити суми розрахунків готівкою?

- Національний банк пояснює це прагненням розвивати безготівкові розрахунки, стимулювати вихід економіки з тіні, збільшувати надходження готівки в банківську систему. Такі тенденції відповідають європейській економічній політиці, а Україна оголосіла курс на європейську інтеграцію. Тому дане постанови в аспекті євроінтеграції виглядає логічним.

Але, на жаль, ефективно знизити тінізацію економіки подібними заходами НЕ вдасться, таких адміністративних мер мало. Підприємства і далі будуть платити зарплату в конвертах, а не звертаючи уваги на постанови центрального банку, користуючись різними схемами, поки державна політика Чи не буде адекватною і ефективною.

Основним завданням такої політики має стати створення сприятливих умов для розвитку бізнесу та однакових для всіх правових механізмів регулювання господарських взаємовідносин. Так це відбувається в Євросоюзі, куди Україна прагне згідно риториці чиновників і законам на папері. Однак насправді маємо лише Формальне підтвердження подібних прагнень у вигляді зазначеної постанови про обмеження готівкових розрахунків.

- Коли можна очікувати затвердження і вступу в силу постанови?

- Це проект, а коли його приймуть, сказати складно. Будемо сподіватися, що після виборів НБУ стане незалежною структурою на практиці, а не на папері, і можна буде робити подібні прогнози, Грунтуючись на економічному аналізі і інтересах держави, а не на суб'єктивних аспектах, які прогнозувати неможливо. Повторю головне питання, що стосується ефективності даної постанови: коли насправді самі громадяни і компанії будуть віддавати перевагу безготівкових грошей, а не готівковим, так як це більш зручно і безпечно?

Але таке ставлення можливо тільки в разі прозорих і однакових для всіх правил, а не вибіркового використання законодавства, що і називається корупцією. В цілому постанова є частиною важливої ​​роботи держави щодо обмеження готівкового обігу, що відповідає інтересам усього суспільства. Але тільки в тому випадку, якщо вся економіка буде комплексно реформуватися в інтересах всього суспільства. А це і означає створення правової держави, - підсумував Невмержицький.

Варто нагадати, що з 7 лютого набув чинності новий Закон України «Про валюті і валютні операції». Цей документ дає можливість вільно відкривати рахунки в закордонних банках, переводити валютні кошти і інвестувати в цінні папери інших країн. Крім того, вже найближчим часом українці зможуть купити або продати валюту через платіжні термінали і спеціальні банкомати або просто в поштовому відділенні.