11429Навіть у разі схвалення Верховною Радою нового закону, який запровадить кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, старі справи все одно будуть закриті, а їхні фігуранти уникнуть покарання. Про це в ефірі програми «Нині вже» на Громадському завив директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник.

Він наголосив, що рішенням Конституційного суду діяння, які були передбачені статтею про незаконне збагачення, на сьогодні декриміналізовані.

«Тобто, фактично той період, з березня 2015 року, коли ця стаття почала діяти, і до моменту як судом було прийняте рішення, не буде охоплюватись цією статтею. Тобто, навіть якщо Верховна Рада прийме новий закон, то він буде розповсюджуватись на діяння, які будуть після рішення Конституційного суду», — пояснив Ситник.

Очільник НАБУ зазначив, що в багатьох справах щодо незаконного збагачення також є звинувачення в недостовірному декларуванні майна, тому розслідування в цих справах продовжаться.

«Але суть в тому, що це (недостовірне декларування — ред.) нетяжкий злочин. Коли будуть реєструвати справи по цій статті, то не можна проводити негласні слідчі дії, бо це, знову ж таки, нетяжкий злочин. Фактично один із найбільш ефективних інструментів боротьби з корупцією, який діяв не тільки в Україні, а й в багатьох цивілізованих країнах, на жаль в Україні він на сьогодні рішенням Конституційного суду перестав діяти», — резюмував Ситник.

Раніше Світовий банк та G7 закликали Україну повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Нагадаємо, 26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення. Зі скаргою на цю статтю КК до Конституційного суду 12 грудня 2017 року звернулися 59 народних депутатів. Їхні інтереси в суді представляє депутат від «Народного фронту» Павло Пензеник.

Сам глава Конституційного суду, коментуючи скасування кримінальної статті щодо незаконного збагачення, заявив, що у США також немає цієї статті.

Громадські організації попередили, що скасування відповідальності за незаконне збагачення призведе до припинення співпраці з МВФ.

Національне антикорупційне бюро оголосило, що рішення КСУ означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення цих осіб, будуть закриті.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні ввели в 2015 році в рамках виконання Плану дій з візової лібералізації ЄС. Ця вимога також було включена в меморандум співпраці з Міжнародним валютним фондом.