P90313 104200Сьогодні, 13 березня, у готелі "Дністер" у Львові стартував порект USAID «Трансформація фінансового сектору», що має на меті допомогти підприємцям малого та середнього бізнесу розвивати свою справу, а населеним пунктам (ОТГ) розвинути та оптимізувати свою інфраструктуру.

За словами керівників Асоціації "Українське об'єднання лізингодавців", найвигіднішу можливість для цього дає лізинг необхідної техніки чи нерухомості.

4323456Клієнт приходить до лізингової компанії коли хоче взяти у довгострокову оренду те, що наразі не може або не хоче придбати самостійно. Лізингова компанія оцінює ліквідність проекту, купляє у постачальника необхідний клієнту предмет лізингу (нерухомість, обладнання чи транспорт. Постачальника та предмет лізингу обирає клієнт. Тоді клієнт бере предмет лізингу в оренду, де при цьому у договорі є зазначені: сума платежів, терміни оренди та умови викупу предмету. За умовами договору клієнт може отримати право власності на предмет після виконання усіх умов договору. В результаті виходить поєднання оренди та кредиту.

"Це зберігає і час і гроші бізнесмена, для якого пошук тих речей повинен займати мінімум часу. Лізинг - це універсальний інструмент, за допомогою якого ви і купляєте, і фінансуєте, і можете отримати додаткові сервіси. На перший погляд може здаватись, що це найбільш актуально для сільськогосподарського виробництва, але насправді лізинг в Україні має великі перспективи- це медичне обладнання, енергозберігаюче обладнання і ІТ обладнання тощо. У Європі інвестиції у малий і середній бізнес саме за допомогою лізингу є популярнішими, аніж банківські кредити. Це наш шлях у майбутнє. Ми вже маємо перші позитивні результати за минулі роки", - пояснює Юлія Вітка, заступник керівника Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору".

845677496На Львівщині для підприємців успішно діє обласна регіональна програма, за допомогою якої, можна відшкодувати частину грошей за кредитами і лізинговими платежами.

Також діє державна програма відшкодування вартості техініки українського виробництва, яку можна поєднати із лізингом.
Як повідомила т.в.о директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко, найчастіше Львівщина використовує лізинг для закупівлі сільськогосподарської техніки, автомобільного та залізничного транспорту, а Львівська міськрада оновлює таким чином громадський транспорт Львова.

Проте, досі про можливості лізингу знає дуже мало українських підприємців, каже генеральний директор Асоціації "Українське об'єднання лізингодавців" Марина Масіч.


"Великі корпорації завжди можуть звернутися до банків та знайти необхідні гроші там. Але малий та середній бізнес потребує швидкості та гнучкості. Проникнення лізингу у капітальні інвестиції у розвинених країнах сягає 40-60%, у той час як в Україні це всього лише 4-6%. Тому нашим підприємцям так потрібна фінансова підтримка та можливість модернізувати обладнання щоб залишатися конкурентноспроможними на вітчизняному і світовому ринку. Наразі наші підприємці мало використовують цю можливість, бо просто не знають про неї, або знають дуже мало. Саме тому ми зібральсь сьогодні. Ми приїхали сюди із представниками кращих компаній, які спершу розкажуть вам про теорію - що таке лізинг і як він працює, а згодом покажуть на прикладах як зробити розрахунки до вашого конкретного майна, який вам можливо буде потрібен", - каже Марина Масіч.

4564345436378947343456789998765457543345666543