Chess 15.03 MariaВ Астані завершився командний чемпіонат світу-2019 Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) серед чоловіків і жінок. Нагадаємо, Україна в столиці Казахстану була представлена тільки у турнірі представниць прекрасної статі. На жаль, «синьо-жовта» дружина на чолі зі своїми лідерами – випускницями Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського сестрами Марією та Анною Музичук, третім і п’ятим номерами світового рейтингу у підсумку фінішувала на четвертому місці світового форуму. 

Про це повідомляє ЛДУ фізичної культури імені Івана Боберського.

У заключному, дев’ятому турі українки зустрічалися з командою Китаю, яка напередодні достроково виборола золоті медалі. Аби гарантувати собі медалі, незалежно від результату матчу Росія – Грузія, який відбувався паралельно, підопічним Михайла Бродського необхідно було тільки перемагати шахісток Піднебесної. На жаль, психологічний тиск позначився на діях наших дівчат. Водночас китаянки, які грали розкуто, зайвий раз підтвердили, що на звітному форумі їм рівних немає.

Єдиною у складі українок, хто не програв свою партію, стала Марія Музичук. Екс-чемпіонка світу на першій дошці розійшлася миром у протистоянні з лідером китаянок на цьому чемпіонаті світу Тань Чжунъї. Водночас Анна Музичук, Анна Ушеніна та Інна Гапоненко на другій, третій і четвертій дошках відповідно, поступилися Шень Ян, Лей Тинцзе та Дін Ісінь. Тож у підсумку команда Михайла Бродського зазнала поразки з розгромним рахунком 0,5:3,5.

Поразка від Китаю стала єдиною для збірної України на чемпіонаті світу-2019, однак обійшлася вона нашим дівчатам по самій дорогій ціні. Адже поєдинок Росія та Грузії завершився внічию – 2:2. Тож перебуваючи упродовж усього турніру в трійці лідерів, фінішували українки (окрім вище згаданого квартету, за збірну грала також Наталія Букса) за крок до п’єдесталу пошани – на четвертому місці. Причому у нас, як і в бронзових призерок шахісток Грузії, однакова кількість очок – по 12 з 18-ти можливих. Однак за набраними очками в окремих партіях ми поступилися конкуренткам – 20,5 у нас проти 23 у них з 36-ти можливих.

Цікаво, що саме в Астані, шість років тому, жіноча збірна України єдиний раз виграла золоті медалі світового форуму. Після цього, враховуючи цьогорічний, відбулося три чемпіонати світу і жодного разу наші дівчата не завоювали медалі. У 2015 і 2017 роках «синьо-жовті» були п’ятими, тепер – на один щабель вище, однак це навряд чи тішить Михайла Бродського та його команду.

Додамо, що серед українок з індивідуальними нагородами додому повертаються двоє. Марія Музичук показала другий результат на першій дошці – 68,8 відсотка набраних очок. Краще за випускницю ЛДУФК зіграла лише китаянка Тань Чжунъї – 77,8. А Інна Гапоненко стала третьою на четвертій дошці – 62,5. Українку випередили росіянка Олександра Горячкіна та китаянка Лей Тинцзе – 88,9 і 87,5 відповідно.
Результати решти поєдинків дев’ятого туру жіночого турніру: США – Єгипет – 2,5:1,5, Казахстан – Вірменія – 3:1, Угорщина – Індія – 2:2.

Підсумкове турнірне становище: Китай – 18 очок (26,5), Росія – 14 (26), Грузія – 12 (23), Україна – 12 (20,5), Казахстан – 10 (18), Індія – 9 (20), США – 7 (15), Вірменія – 4 (15), Угорщина – 4 (11,5), Єгипет – 0 (4).