1 89 mai57nКомунальне підприємство «Київпастранс» оцінило вартість однієї довідки про відсутність судимості в 63 мільйони гривень. Саме такою була різниця у вартості контракту на покупку 10 трамваїв між німецько-українським підприємством «Елеткротранc», який випускає техніку під торговою маркою Електрон у Львові, і польської корпорацією Pesa.

Про це пише UBR.

12 березня на майданчику Prozorro комунальники офіційно оголосили ім'я переможця великого тендера. Ним стало львівське підприємство, яке запропонувало поставити столиці десяток 30-метрових трамваїв (хоча Київ просив мінімум 26-метрові склади) за 505 млн. грн. Головний конкурент, «улюблений» постачальник КМДА PESA, скинув зі стартової ціни символічні 20 тис. грн. і в ході торгів знижувати вартість не став.

Проте 19 березня тендерний комітет КП «Київпастранс» відмовився підписувати договір з українською компанією і змінив ім'я в графі «переможець» на POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPÓŁKA AKCYJNA.

Причиною такого рішення, згідно з документом, розміщеним на сайті Prozorro, стала неподання в термін довідка про відсутність непогашеної судимості (за злочини, «вчинені з корисливих мотивів») особи, яка підписала тендерну пропозицію. Іншими словами, київські чиновники оцінили всього одну довідку в 63 млн грн.

"КП "Київпастранс" сьогодні оголосив про намір укласти договір з Pojazdy szynowe PESA Bydgoszcz SA, які запропонували поставити 10 вагонів PESA 71-414K за ₴ 568 442 509,94 (приблизно € 1,845 млн за вагон).
За цим тендером дещо раніше багато ЗМІ почали поширювати інформацію про перемогу Електрону в тендері, втім журналісти насправді не розібрались в процедурних питаннях і не змогли відрізнити попередні результати торгів від власне факту перемоги в тендері - заключення договору, яке відбувається в результаті процедур які проходять вже після торгів. В результаті цих процедур, а саме не подання необхідних документів переможцем, він вибув з участі і наразі першість перейшла підприємству, що зайняло друге місце на торгах.
Отже, якщо тепер протягом 10 днів ніхто не оскаржить торги, а PESA подасть відповідні документи, Київпастранс зможе заключити з ними договір і, відповідно, PESA стане переможцем тендеру", - йдеться у дописі AllTransUA  ще від 19 березня.