106459901 unian 874432У понеділок, 15 квітня, Центральна виборча комісія озвучила велику недостачу членів дільничних виборчих комісій. Неукомплектовані дільниці у восьми областях та місті Києві, повідомляє ТСН.

"Не вистачало 810 членів дільничних виборчих комісій. За вчора половину ми знайшли, 400. З цими поданнями ми утворили 24 дільничні виборчі комісії. Зараз нам не вистачає ще приблизно 150 осіб", - розказує голова окружної виборчої комісії Наталія Конопацька. Їй підпорядковані всі виборчі дільниці в Кропивницькому.

Людей запрошують зі штабів кандидатів, які не вийшли в другий тур, але охочих працювати майже немає. Причин кілька, але головною залишається питання грошей, бо за другий тур платять лише 250 гривень. 

У Херсоні членів дільничних комісій шукають через телебачення, радіо і соціальні мережі. Дефіцит кадрів на трьох із п’яти окружних виборчих комісій.

"Велика дільниця має складатися з 16 осіб. Фактично є сім осіб від одного кандидата, дві - від другого кандидата. Треба додати ще сім осіб, аби дільниця була у повному складі, аби дільниця могла зібратись, проголосувати і розпочати підготовку до другого туру голосування. Інакше це - зрив виборів і кримінальна відповідальність для членів окружних виборчих комісі", - пояснює член ОВК ТВО 183 Владислав Гладкий.

У ЦВК надрукували статистику, у яких областях є проблеми. Наразі недоукомплектованими залишаються 33 округи із 200. У громадській мережі "Опора" розповідають, від якого з кандидатів не доходять до дільниць люди. "Найбільше не використовує Петро Порошенко. Ми бачимо в регіонах, що, залежно від розміру виборчої дільниці, подаються або два, або три особи до складу дільничних комісій, тобто не використовується вся квота", - каже аналітик ГО "Опора" Олександр Клюжев.  

В "Опорі" кажуть, що у Кіровоградській області кандидат Зеленський не подав 15-20% відсотків членів дільничних виборчих комісій, а кандидат Порошенко – приблизно 80%.

Члени ДВК  відіграють ключову роль в організації голосування. По-перше, вони готують дільниці до відкриття. По-друге, працюють на дільниці. І, по-третє, рахують результати. Саме тому без них вибори не відбудуться.

Якщо кандидати не нададуть своїх людей, виборча комісія може включити адмінресурс і залучити до ДВК бюджетників. Наразі це найімовірніший варіант, кажуть у комітеті виборців. "Це будуть люди, які традиційно працювали, насамперед міські вчителі, сільські лікарі. Вони вже мають досвід роботи в комісіях. Очевидно, що їх вдасться долучити, щоб вони за невеликі відшкодування могли виконувати свою роботу", - розказує голова Комітету виборців України Олександр Кошель.

До вирішення проблеми долучились і штаби кандидатів. У Зеленського цю ситуацію назвали спробою зірвати вибори і закликали людей записуватися до ДВК добровільно. У Порошенка ситуацію пояснюють низькою зарплатою членів ДВК і закликають конкурента вирішувати проблему разом.