1 345e356n3 5697684shot 1Міноборони придбало 43 квартири у будиночках в Брюховичах. Про це пише Zaxid.net.

У невеличких будинках у підльвівському селищі Брюховичі невдовзі поселяться 43 військові, службові квартири для яких закупило Міноборони. При цьому далеко не всі військові, які поселяться у Брюховичах, мають потребу в житлі. Окрім того, у переліку майбутніх жителів опинилися військові не з Львівщини.

У грудні 2018 року Міноборони придбало 43 службові одно- та двокімнатні квартири у будинках на вул. Лікарській в Брюховичах. Частину квартир придбали у 4-поверхівках, інші - в двоповерхівках, які зводились як окремі таунхаузи, однак згодом їх перепланували під 2-3-квартирні будинки. Ці квартири Міноборони планувало як експеримент розподілили не між конкретними військовими, а між посадами. Тобто, якщо би конкретного військового звільнили чи перевели з посади, то він мав би віддати свою квартиру. Такий експеримент Міноборони розпочало своїм наказом 31 січня 2019 року.

Частину квартир військовим купили в двоповерхових котеджах, частину – в 4-поверхових будинках.

1 квітня військові провели засідання житлової комісії, в яку входили представники усіх військових частин Львівського гарнізону. Ця комісія розподілила 43 квартири між усіма військовими частинами та Національною академією сухопутних військ і відправила свою пропозицію до Міноборони. При цьому Академії сухопутних військ передбачили 11 квартир, а решту розподілили між військовими частинами. Ще три квартири вирішили віддати на постійній основі черговикам-бійцям АТО, які визнані інвалідами через отримані на війні травми.

Попри ці пропозиції львівських військових 5 квітня начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко підписав розпорядження, у якому запропонував зовсім інакший розподіл квартир. Зокрема, Генштаб запропонував передати Академії сухопутних військ 32 квартири з 43, а решту 11 розподілили лише між двома військовими частинами: дев'ять для в/ч А1587 (Малехів), та дві – для в/ч А1124 (Львів). Про передачу квартир у постійне користування бійцям АТО у цьому документі не йшлося.

Після цього квартирно-експлуаційний відділ Львова відправив у Міноборони лист, у якому просив все ж таки врахувати пропозиції Львівського гарнізону та розподілити квартири і між іншими військовими частинами. Генштаб справді переглянув свої пропозиції і подав нові, остаточні, списки в Головний квартирно-експлуатаційний відділ. У цьому документі представлений уже зовсім інший перелік посад, за якими пропонують закріпити 40 службових квартир (ще 3 передбачені як постійне житло черговикам). Зокрема, 20 квартир мають отримати військові 80-ї бригади (А0284, Львів), 6 квартир - 1-а радіотехнічна бригада (А4324, Липники), 2 квартири – 25-ий навчальний центр (А1666, Львів), та 8 квартир – Нацакадемія сухопутних військ (Львів). При цьому майже усі квартири пропонують передати під керівні посади: начальникам штабів, командирам бригад, рот, та їхнім заступникам.

Більше того, у переліку претендентів на отримання квартир у Брюховичах є службовці військової частини А2614, що дислокується в Умані Черкаської області. Зокрема, чотири квартири у Брюховичах за планами Генштабу мають отримати командир військової частини А2614, начальник штабу, заступник командира з морально-психологічного забезпечення та заступник командира цієї військової частини. У пропозиціях Генштабу не вказується, на підставі чого квартири розподілили саме таким чином.

«Раніше, коли розподіляли службове житло для військових, Генштаб брав до уваги пропозиції Львівського гарнізону. Представники усіх військових частин збирали житлову комісію і вона розподіляла квартири пропорційно до потреб військових. Цього разу пропозиції Львівського гарнізону Генштаб не врахував, житло поділили без обґрунтування на власний розсуд», – розповіло ZAXID.NET джерело у ЗСУ.

Також стало відомо, що мінімум двоє із військовослужбовців у списку Генштабу уже мають службове житло у Львові.