1 567ree n79s6h95ot 1Народний депутат України, голова української делегації у Парламентській асамблеї НАТО Оксана ЮРИНЕЦЬ представила публічний звіт за всю каденцію роботи у Верховній Раді VIII скликання під назвою «Для України. Для кожного з нас». Звіт парламентарки відбувся у Львівському палаці мистецтв і зібрав понад 200 людей.

1 65e8en 685shot 1

Найбільші досягнення

Найбільшими досягненнями за п’ятирічну роботу Оксана Юринець назвала Закони про декомунізацію, українську мову, квоти на радіо та телебаченні, децентралізацію, що ремонтів доріг за рахунок перевиконання митних надходжень, а також закріплення у Конституції руху України на членство у НАТО та ЄС. Крім того як голова підкомітету з питань регіонального розвитку і транскордонного співробітництва парламентського Комітету з питань європейської інтеграції депутат наголосила і на прийнятому Законі про транскордонне співробітництво, який особливо важливий для прикордонних регіонів. Акцентувала депутат і на Законі про реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків (завдяки якому люди, які тривало проживають у таких помешканнях отримали право приватизовувати житло) та на Законі про електронний квиток, який, на жаль, досі не запрацював у Львові на відміну від багатьох інших міст України. Крім того, як зазначила парламентар, вона зареєструвала два важливі законопроекти, які чекають ухвалення. Ідеться про проекти законів щодо необхідності залучення бізнесу до будівництва нових дитячих садків і щодо підтримки учасників бойових дій у започаткуванні власної справи. Загалом за каденцію Оксана Юринець зареєструвала 204 законопроекти, кожен п’ятий з яких став чинним актом. 82 запити, ключові з яких стосувалися ремонту Національного театру імені М. Заньковецької, безпеки шкіл і садків, оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів освіти. Також депутатка подала 151 поправку до різних законів (Трудового кодексу, Закону про освіту, Антикорупційний суд, Національну безпеку). Кожну третю поправку було враховано.

1 nhgkyo 9786jf

Робота в окрузі

Підсумовуючи роботу у 117-му виборчому окрузі Львова, який Оксана Юринець представляє у Парламенті, вона навела кілька цифр. За каденцію її офіс отримав 1071 звернення громадян і 1546 звернень було надіслано у відповідні органи. Найбільше із них стосувалося комунальних і соціальних питань. Будучи у Верховній Раді України співголовою Міжфракційного депутатського обєднання Львівщина, каже депутатка, часто доводилось відстоювати болючі питання не лише для округу, а й для всієї Львівщини. Так, наприклад, було із Національною академією сухопутних військ, Львівським палацом мистецтв, ремонтом Театру ім. М. Заньковецької, відновленням роботи Львівського обласного перинатального центру, реконструкцією приймального відділення Львівського ОХМАТДИТУ, Чорнобильською лікарнею, облаштуванням Центру реабілітації учасників АТО «Фенікс». «Є питання, які не обмежуються територією чи округом. Найбільше це медицина та освіта. Ми приділяли багато уваги об’єктам, які розташовані далеко не в моєму окрузі. Бо ці галузі були для нас пріоритетними, - наголосила Оксана Юринець. Продовжуючи тему освіти, депутатка додала, що її команда реалізувала для молодці освітній проект «Управління державою зблизька» - низку тренінгів з ознайомлення із системою державного управління, а також лекції народного депутата на тему міжпарламентської дипломатії для школярів та студентів львівських навчальних закладів. Крім того, задля допомоги реабілітації військових парламентар ініціювала проект «Ангели надії», завдяки якому було зібрано понад 300 000 грн на Центр реабілітації військових АТО «Фенікс». А задля вшанування памяті Богдана Гаврилишина Оксана Юринець разом із прихильниками висадили на площі Вишиваного у Львові Клумбу соняхів його імені.

Говорячи мовою цифр, парламентар зауважила, що за час каденції на потреби округу вдалося відстояти виділення із державного бюджету понад 181 млн грн. Найбільше на освіту – 77 млн. Ідеться і про будівництво гуртожитків Львівської політехніки, і про реставрацію фасаду біологічного корпусу Франкового університету, і про училища, школи та садки. Решта коштів було залучено у медицину, соціальну сферу, культуру та благоустрій.

Міжнародні успіхи

Очолюючи українську делегації у Парламентській асамблеї НАТО, Оксана Юринець зауважила, що одним із найбільших досягнень на міжнародній арені, крім безвізу та завоювання Україною статусу суб’єкта, є також право нашої держави приймати наступного року у столиці Весняну сесію Парламентської асамблеї НАТО. Такого ще не було ні в історії України, ні в історії Північноатлантичного альянсу. Крім того, днями у Львові на запрошення парламентарки відбулося важливе засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО, яке зібрало більше як 20 делегатів із 13 країн світу.

Підсумовуючи міжнародну діяльність, Оксана Юринець зазначила, що за час каденції здійснила візити до 21 країни. Найбільше у статусі голови делегації в ПА НАТО, також як член української частини Парламентського комітету асоціації і як співголова Групи із міжпарламентських зв’язків із Польщею та керівник Групи дружби із В’єтнамом. Також одним із найбільших досягнень на міжнародній арені депутатка назвала свою доповідь на засіданні Венеціанської комісії, завдяки якій вдалося відстояти декомунізаційні процеси в Україні.

Нагадаємо, Оксана ЮРИНЕЦЬ перемогла на виборах до Парламенту у 2014 році у 117-му окрузі м. Львова, ставши однією з лише двох жінок в Україні, які пройшли до Ради не за списками партій, а вигравши «мажоритарку». У цьому ж окрузі вона балотується і зараз. За час каденції її неодноразово визнавали однією з найефективніших парламентарів. А днями авторитетний Рух «Чесно» включив її до рейтингу найдоброчесніших депутатів Верховної Ради 8-го скликання.