1 2564n7849shot 1У Жидачеві на Львівщині лікар-хірург Юрій Михайлюк, якого підозрюють у смерті 12-річного хлопчика Романа Кулака, повернувся на роботу. Про це розповів батько дитини Володимир Кулак, повідомляє Zaxіd.net

Нагадаємо, 28 грудня 2018 року двом лікарям Жидачівської ЦРЛ – Юрію Михайлюку та Ганні Чущак – було вручено підозру у кримінальному провадженні щодо смерті дитини. Суд обрав підозрюваним міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

Лікарка Ганна Чушак була пенсійного віку, її звільнили 17 cічня 2018 року «за порушення в наданні медичної допомоги хворому». Хірурга Юрія Михайлюка було відсторонено від виконання обов'язків терміном на два місяці (від дати вручення підозри) у січні 2019 року за рішенням Галицького районного суду Львова. Своє відсторонення він оскаржував в апеляції, однак згодом Галицький районний суд повторно відсторонив його від роботи.

«У лютому справа була передана на розгляд у Жидачівський районний суд. Слухання справи було призначено на 28 березня цього року. Перше засідання не відбулося через неявку адвокатів хірурга. Засідання перенесли на 4 квітня, однак і в цей день воно не відбулося з аналогічних причин. 14 травня вже відбулося засідання суду, на якому хірурга знову відсторонили на два місяці від виконання обов’язків. З 14 травня до 14 липня він був відсторонений», - повідомив Володимир Кулак.

Водночас, за даними батька, хірург був відсторонений від роботи лише «на папері». «А фактично вони сміялися з мене, бо він пішов у відпустку і отримував зарплату. Коли відпустка закінчилася, він почав брати собі лікарняні», - розповів Володимир Кулак.

З його слів, сьогодні, 15 липня, підозрюваний у смерті дитини лікар вийшов на роботу. Така ситуація склалася, зокрема, й через те, що у Жидачівському районному суді лише одна суддя, яка і розглядала справу про смерть дитини і каденція цієї судді ось-ось закінчуються.

«У Жидачівському суді лише одна суддя. Вона була відряджена з Донецької області на один рік у суд в Жидачів. 18 липня у неї закінчується термін відрядження, вона повертається назад. У Жидачеві судді не буде. Справа знову «зависає». Я раніше звертався, щоб апеляційний суд скерував на рогляд в інший суд, однак безуспішно», - розповів Володимир Кулак.

У реєстратурі поліклініки Жидачівської ЦРЛ журналістам підтвердили, що лікар Юрій Михайлюк сьогодні, 15 липня, вийшов на роботу. «Він сьогодні перший день на роботі після відпустки», - повідомили в реєстратурі.

Як повідомлялося, 12-річний Роман Кулак помер 27 червня 2017 року. Йому не змогли правильно поставити діагноз у Жидачівській районній лікарні.

У грудні 2017 року клінічно-експертна комісія МОЗ підтвердила, що саме непрофесійні дії медиків спричинили смерть 12-річного Романа Кулака в Жидачівській районній лікарні. Медики у районі діагностували отруєння і тепловий удар, а насправді у хлопчика був заворот кишківника і натомість лікарі у Львові не встигли його врятувати.

Слідство у справі смерті 12-річного жителя Тернопільської області Романа Кулака тривало понад півтора року, але лише у грудні 2018 року лікарям Юрію Михайлюку і Ганні Чущак оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.140 ККУ (неналежне виконання професійних обов’язків медиком). Якщо вину хірурга Юрія Михайлюка та чергової лікарки Ганни Чущак доведуть, їм може загрожувати до п'яти років ув'язнення.