2 006ree 427nshot 116 липня закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності.

За ним українська мова є обов’язковою у всіх сферах публічного життя. Нею повинні володіти державні і комунальні службовці, педагоги, медики та інші.

Також закон, що має назву «Про забезпечення функціонування української мови як державної», гарантує, що українською вас обслуговуватимуть усюди: чи то в якихось громадських закладах, чи магазинах, чи кіосках. Тож журналісти ZAXID.NET Новин вирішили перевірити, чи дотримуються цього закону та розмовляють із клієнтами українською у магазинах та закладах харчування міста. Також схожий експеримент провели колеги-журналісти у Києві та Одесі.

Пошуки продавців, які не хочуть спілкуватися українською, розпочали зі звичайних кіосків. І поступово переходили у дорожчі магазини, як-от, наприклад, ювелірна крамниця.

Також купили морозиво, цікавилися новими романами у книгарнях та навіть бронювали столик у місцевих кав’ярнях. Але скрізь до нас говорили лише українською. Врешті-решт журналісти вирішили перепочити та скуштувати страви східної кухні, адже доволі часто там працюють громадяни інших країн.

Щоправда, двічі небагатослівні продавці таки відповідали ламаною російською. Та це тільки два випадки з декількох десятків.

Схожий експеримент провели колеги-журналісти з інших міст. У Києві здебільшого таки спілкуються українською. А от в Одесі російською мовою обслуговують досить часто.

Та з порушниками закону наразі нічого не вдієш. Народна депутатка України Ірина Подоляк пояснює: «Санкції за порушення мовного законодавства через 3 роки будуть наставати. Тому що поки що немає кому ці санкції накладати. Зараз це можуть бути індивідуальні судові позови або звернення в поліцію людей, яким це перешкоджає».

Тож за відмову офіційно спілкуватися українською таки штрафуватимуть — від 3 до 8,5 тис. грн. Але буде це не швидше, ніж за 3 роки.