1 6578r0e0e0n s67h4o3t 1Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Велика Британія та Естонія висунули вимогу до Росії повернути Україні захоплених неподалік Керченської протоки моряків і припинити розпалювати конфлікт на Донбасі.

 Як повідомляє постійне представництво України при ООН на сторінці у Facebook, відповідну заяву представники шести країн зробили за підсумками засідання Ради безпеки ООН, ініційованого Росією щодо мовного закону України. Про це пише Громадське.

«Ми, як країни-члени Європейського союзу, повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України разом з міжнародно визнаними кордонами і засуджуємо незаконну анексію Криму Росією», — йдеться в повідомленні.

Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Велика Британія та Естонія закликали Росію негайного звільнити захоплених в листопаді минулого року українських моряків, повернути українські кораблі, припинити перешкоджати вільному проходженню суден у Азовському морі, а також не роздмухувати конфлікт на сході України.

Крім того, представники країн-членів ООН нагадали, що Москва повинна почати виконувати Мінські угоди і припинити фінансувати і забезпечувати зброєю бойовиків на Донбасі.

Нагадаємо, 16 липня Росія скликала засідання Радбезу ООН через український закон про мову.

Представник Росії заявив, що український закон про мову спричинить «викорінення» російської мови.

Водночас представник США нагадав, що до окупації в Криму 12 тисяч дітей навчалися українською, а зараз там немає українських шкіл.

Україна в ООН назвала поведінку Росії лицемірною.

«Ми самі дамо раду своїм проблемам», — сказав представник України в ООН Володимир Єльченко.

Водночас, заступник постійного представника Великої Британії при ООН наголосив, що український мовний закон ухвалили через спроби Росії підірвати незалежність України, які досі не припинилися.