1 0065 6464reenshot 1Історичні споруди, які не внесені до реєстру пам'яток, руйнуються через невігластво мешканців. Так нещодавно зруйнували дзвіницю 1875 року у Великому Дорошеві на Жовківщині. Завалили дзвіницю ненавмисно, просто хотіли зробити місце для нової, яку саме починають будувати.

Про це пише ZAXID.NET.

«Хотіли її пересунути, бо нову мають будувати , але вона розлетілась, бо стара вже була», – розповів мешканець Великого Дорошева, пан Ярослав.

Не така вона стара, як старовинна, кажуть охоронці пам'яток. Її стан був доволі добрий, і абсолютно придатний до збереження.

«Безумовно, що вона мала цінність. І тому, на моє переконання, вона мала бути збережена, належним чином доглянута і проведені якісь профілактичні роботи, аби вона не руйнувалася. І найважливіше, що мали би зробити мешканці і священник, – запросити до себе експертів, які би оцінили цінність або відсутність такої цінності на тому чи іншому об'єкті», – зазначив голова Товариства захисту пам'яток Андрій Салюк.

Не має статусу пам'ятки і найдавніший арсенал в Україні у Добромилі на Львівщині, якому 500 років. За радянських часів в арсеналі була їдальня місцевого лісництва. Останні 20 років – будівля порожня. Зараз знайшовся меценат, який готовий арсенал зберегти та відбудувати власним коштом. Найперше рятують те, що вціліло, адже будівля вже без даху. Згодом тут хочуть облаштувати музей. На це знадобиться 4 млн грн і два роки.

«Ми хочемо зробити там 6 залів: зал історії Гербуртів, зал історії жителів того міста, бо там художники, композитори, оперні співаки, артисти відомі жили, музей зробити боротьби за українську незалежність, тих героїв, які там проживали», – зазначив Андрій Пушак, меценат.

Проте, у разі невдалої реставрації, притягти до відповідальності не буде кого, бо споруда не внесена до реєстру пам'яток.

«По Львівщині, я думаю, що внесено до реєстру напевно 3-4%. Навіть ті, які були вписані до переліку пам'яток. Тобто з цим є проблема, і навіть більшість пам'яток, які є у Львові, не вважаються зараз формально пам'ятками, бо вони не занесені згідно з вимогою Міністрества культури до реєстру», – додав Андрій Салюк.

Та все ж запобігти руйнації пам'яток можна. Ініціювати це має місцева влада.

«Будь ласка, звертайтесь, давайте заявки, в нас є створена така група, яка їздить по обстеженнях, є люди, які займаються виготовленням паспортизації, тобто це є фахівці, які проводять відповідні дослідження, які дають наукові заключення по тих всіх речах. І наші всі паспорти, як правило, погоджують у Міністерстві культури і все вноситься в реєстр», – розповіла Оксана Ткачук, в.о. директора департаменту архітектури Львівщини.

Лише така процедура зможе не допустити знищення історичних споруд або ж покарати руйнівників.