1 4 1024x683
Усі фото: Юрій Мартинович
Палац Бандінеллі (Кам’яниця Бандінеллі), який розміщений за адресою пл. Ринок, 2, сиплеться на очах, пише Діло.

Відомий львівський історик Іван Сварник звернув увагу на цю проблему.«Кам’яниця Бандінеллі – перша відреставрована на Ринку. Для всіх нас це було предметом особливої гордості за Львів. Та вчора я з величезною прикрістю помітив – реставраційні технології й матеріали не витримують випробування часом! Дім знову потребує реставрації!», – написав у Facebook Іван Сварник.

10 1 1024x683Кам’яниця Бандінеллі - пам’ятка львівської ренесансної архітектури кінця ХVІ - ХVІІ ст. Архітектор невідомий. Назва походить від прізвища власника будинку другої чверті ХVІІ ст. Роберто Бандінеллі. Пам’ятка розташована на розі східного боку площі Ринок та вулиці Ставропігійської (пл. Ринок, 2).

Будинок триповерховий, із внутрішнім подвір’ям. Головний фасад, який виходить на площу - вузький, з трьома вікнами по горизонталі, що характерно для забудови львівського середмістя ХVІ - ХVІІ ст. Кам’яниця привертає увагу багатим архітектурним декором, який надає їй особливої ошатності і схожості з ренесансними палаццо заможних городян італійських міст. Фасад щедро прикрашено білокам’яною різьбою: розетками, маскаронами, голівками ангеликів. На колонах порталу зберігся різьблений лускоподібний орнамент. Привертають увагу рельєфні зображення пружно вигнутих дельфінів. Цей відомий у християнстві символ віри і спасіння у ХVІІ - ХVІІІ ст. був дуже популярним мотивом у мистецтві.

4 2 1024x6839 1 1024x6833 2 1024x6836 2 1024x7165 2 1024x683Будинок загалом зберіг планувальну структуру, а також частково інтер’єри ХVІІ ст. На другому поверсі в парадній залі збереглися автентичні різьблені сволоки, білокам’яні міжвіконні колонки, інкрустовані алебастром. Будівля зазнавала неодноразових перебудов у ХVІІІ - ХІХ ст. Сучасний вигляд - після ґрунтовної реставрації, проведеної у 2000 - 2007 роках.

З іменами власників та мешканців кам’яниці Бандінеллі пов’язано чимало важливих і цікавих подій в історії нашого міста. Тут мешкав на початку ХVІІ ст. автор знаменитого історичного опису Львова, надрукованого в шеститомнику „Описи визначних міст світу“ (Кельн, 1617 р.) - Йоганн Альнпек. У 1629 році власник кам’яниці Роберто Бандінеллі відкрив першу у Львові регулярну пошту. У ХІХ ст. тут містилися книгарня та книговидавнича фірма Вільдів.
З 2005 року в будинку розміщено Львівський історичний музей.