88309FCE FD1E 4766 A538 A34529F14413 w1023 r1 sІндексація (збільшення виплат) пенсіонерам у зв'язку зі зміною цін стала в поточному році автоматичною. Тому тепер відсутня необхідність додаткового законодавчого регулювання цього питання. Проводитися індексація пенсій буде щорічно в березні, пишуть Факти.

У поточному році більшості категорій пенсіонерів індексували пенсії в березні. У липні збільшилася мінімальна пенсія, а також були додані виплати людям, які мали стаж понад 30 років, але через малі зарплати отримують мінімальні пенсійні виплати.

Ще одне підвищення пенсій заплановано на грудень цього року. Мінімальна пенсія в Україні пов'язана з прожитковим мінімумом, який перераховується двічі на рік: у липні і грудні. З цим фактором пов'язані «липневі» і «грудневі» надбавки до пенсії.

Як обчислюється пенсія для індексації

Пенсія обчислюється в Україні по незмінною формулою, яка враховує тривалість страхового стажу (трудовий стаж з 2004 року прирівнюється до страхового), розмір зарплати (коефіцієнт заробітної плати) та рівень середньої зарплати по країні.

Перші два показники - індивідуальні для кожного пенсіонера, а останній третій показник є універсальним для всіх громадян. Саме рівень середньої зарплати по країні і переглядатимуть щороку. Передбачається, що за його рахунок і буде збільшуватися основний розмір пенсійних виплат.

Нагадаємо, що віце-прем'єр Павло Розенко повідомив про те, що в Україні в березні 2020 року відбудеться ще один масовий автоматичний перерахунок пенсій в рамках пенсійної реформи. За його словами, березневі «добавки» до пенсій будуть залежати від прийнятого восени новим урядом державного бюджету.