67354478 365007757521126 9097685552718675968 nЗ нагоди 180-річчя появи фотографії, 18 серпня 2019 року, на території Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові (вул. Івана Франка, 154) відбудуться Перші Львівські Фото Фестини.  Триватимуть святкування з 12.00 до 18.00.

Про йце повідомляє сайт Фотографії старого Львова.

В рамках свята відбудеться визначення призу глядацьких симпатій та нагородження переможців проекту Фотоконкурс до Світового дня фотографії “Львів романтичний”. Призовий фонд для переможців надає інтернет-магазин Chako.ua. Нагородження відбудеться о 17.00 оскільки під час Фестин триватиме виставка кращих робіт і відбудеться голосування за “Приз глядацьких симпатій”.

В програмі свята:

ФОТОЛЕКТОРІЙ на відкритому просторі:
Протягом всього святкового дня у Фотолекторії абсолютно безкоштовно кращі спікери Львова:

13.00 Ігор Сальніков (Igor Salnikov) з лекцією “Звичайні та незвичайні небесні явища: як їх сфотографувати”
14.00 Oksana Boboshko-Vanderhoeven з лекцією “Жіноче обличчя світової фотографії”
14.40 Antoni Florczak – власник Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim розкаже про Стереофотографію
15.00 Люба Сварник представлятиме Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького з лекцією “Етнографія з родинних фотоальбомів”
16.00 Ірина Полянська представлятиме Львівський історичний музей з лекцією “Старі фотографії з колекції Львівського історичного музею,як один з основних об’єктів виставки “Площа Ринок: зникаючі сліди історії

ПРЕЗЕНТАРІЙ Тут відбуватимуться лекції-презентації на фотографічні теми, які зацікавлять і професіоналів і любителів.

13.00 Презентація професійної фото-оптики LAOWA, яку проведуть представники інтернет-магазину Chako.ua
14.00 Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка буде представлена лекцією “Методи консервації давніх фотографій”, яку прочитає Анна Садикходжаєва.
15.00 Natalia Mykhalchenko – редакторка сайту UA-Travels, івент-менеджерка, дослідниця українських і світових музеїв розкаже ” Як Instagram підкорює музеї та навпаки.”
“Поговоримо про то, навіщо музеям соцмережі взагалі та інстаграм зокрема, про створення акаунту, перші кроки та ази просування” – анонсує Natalia Mykhalchenko.
16.00 Презентація професійної фото-оптики LAOWA, яку проведуть представники інтернет-магазину Chako.ua

МАЙСТЕР-КЛАСИ та ВОРКШОПИ. Для всіх, хто хоче отримати новий досвід, дізнатися щось нове та закріпити це на практиці, ЛЬВІВСЬКІ ФОТО ФЕСТИНИ пропонують багато цікавого. Про все наразі ще не розкажемо, але заінтригуємо. На вас чекатиме:

Майстер-клас “Фоторамка власноруч” презентує кримськотатарський дитячий клуб ÇIÇEK (“Çıçek” “Чічек” – означає “квітка”).
“Маленькі хитрощі предметної фотозйомки для початківців” розкриє Вікторія Темна (Viktoria Temna).
Воркшоп “Панорамна фотографія на 360 градусів” представить львівська фірма Skeiron.
Майстер-клас створення фотографії фотоапаратом ФОТОКОР 1939 року випуску презентує Tkachyk Igor. Присутні зможуть побачити весь процес від фотографування до готового зображення на власні очі. А везунчики зможуть навіть стати фотомоделями для ретро-фото.

ФОТОЗОНИ для фотографування.
На території Президентського саду буде облаштовано велику кількість місць для фотографування, серед яких

Етнофотозона, яку презентує Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького
Фотозона – “На веранді у Грушевських”, яку презентує Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові
Фотозону “Ретро Фотопоштівка” презентує Oksana Boboshko-Vanderhoeven
На малечу чекає незабутня Іграшкова Фотозона, яку представить Львівський музей іграшок. Цікавим доповненням тут стане казковий Face Art
Фотозона “Портрет в рамі” – для справжніх романтиків
Фотозону “На татській веранді” презентує Qırımtatar Medeniy Merkezi. Культурний центр кримських татар у Львові ДУМК
Фотозона “Старий фотограф” – великий фотоапарат, фото-антураж, аксесуари Львівський Фотомузей
Фотозона “Книжкова”, яку представить Василь Кметь, директор бібліотеки, яка є найдавнішою в Україні, а саме Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка
Фотозона-презентація проекту “Жіночі єврейські образи довоєнного Львова” презентує молодіжний центр Hillel Lviv / Гілель Львів та історик Ольга Купчинская Лідовська (Єврейський благодійний фонд “Хесед-Ар’є”)
ФОТОВИСТАВКИ – логічно, що їх буде багато і вони будуть дуже цікаві. Ось кілька найцікавіших:

Виставка – “…коли ще не було селфі…” (родинні світлини Грушевських з фондів музею)
Виставку зі своїх фондів також презентує Львівський Фотомузей
Виставку “Історія Левандівки на старих фотографіях” представлятиме Sofija Gdakovych
Фотоконкурс до Світового дня фотографії “Львів романтичний” буде представлений виставкою фіналістів проекту
Виставку стереофотографій під назвою “Третій вимір Львова”.

ГАЛЯВИНА ЦІКАВИНОК. Як можна обійтися на такому святі без можливості дізнатися та спробувати щось нове. На ГАЛЯВИНІ ЦІКАВИНОК на відвідувачів чекатимуть Камера-обскура, дерев’яний фотоапарат, фотографічні об’єктиви різного призначення, мікроскоп, телескоп та інше. І всім цим можна буде скористуватись.
– До нашої галявини долучився Львівський музей історії релігії. Пані Олена демонструватиме справжні голограми, їх можна буде побачити, дізнатися про них більше і навіть потримати в руках.
– Antoni Florczak – власник Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim доповнить галявину своїми унікальними експонатами. Будуть стереоскопи Холмса, фотопластикон 1914 року, стереоскопічні камери та десятки стереоскопічних фотографій.

СМАКОЛИКИ. Впродовж всього святкування відвідувачі зможуть поласувати різноманітними смаколиками, якими частуватиме Домашня пекарня “Кримська перепічка”.

Потрапити на всі локації ЛЬВІВСЬКИХ ФОТО ФЕСТИН можна абсолютно БЕЗКОШТОВНО.