33 1b0d92d73be499f1385ab00494c0e88eУ Польщі напередодні парламентських і президентських виборів посилилися спекуляції на темі України. Про це розповів у ефірі ObozTV журналіст Олександр Войт, коментуючи запуск у Польщі потяга, на якому зображена карта з нібито «польськими» містами Львовом, Луцьком і Рівним, пише Високий Замок.

Журналіст зазначив, що скандальна карта не випадково зображена на поїзді Жешув-Перемишль, яким користуються українці, щоб дістатися від кордону вглиб Польщі.

172«Я розумію логіку. Поляки можуть сказати — у нас 80-та річниця початку Другої світової війни, ми показали передвоєнну Польщу. Але для українців можна було пустити потяг, де було б зображене польське Вільно (Вільнюс), або західна Білорусь, а у Вільнюс відправити потяг із польським Львовом і Рівним. Це було б неприємно, але ми хоча б про це не знали», — наголосив він.

Войт нагадав, що скандал із потягом збігся із візитом до Польщі президента України Володимира Зеленського.

«Так, 1 вересня, коли триває розмова про історичне порозуміння, йде цей потяг, і там їдуть українці», — зазначив він.

«На мою думку, шлях порозуміння, про який сказав Зеленський, це елемент передвиборчої боротьби у Польщі. Через два місяці у Польщі відбудуться парламентські вибори, наступного року президентські, тому розуміння, яке б задовольнило обидві сторони, я не очікую. Замість цього я очікую, що на українців і нову українську владу будуть тиснути», — вважає журналіст.