sud 1 500x280Суддю Кам’янка-Бузького районного суду Львівської області Бакай Іванну Анатоліївну притягнуто до відповідальності за недбалість під час розгляду цивільної справи, повідомляє Верховенство права.

18 січня 2017 року суддя Іванна Бакай видала судовий наказ про стягнення з громадянки М. на користь ПАТ «ДТЕК «Західенерго» заборгованості за житлово-комунальні послуги у сумі 5109,45 грн. та 1378 грн. судового збору. У цей же час у суді перебувала справа в порядку позовного провадження із тими самими предметом позову, розміром позовних вимог та сторонами, яка не була розглянута та у якій не було прийнято рішення по суті позовних вимог. 19 грудня 2017 року державним виконавцем було винесено постанову про звернення стягнення на пенсію громадянки М., з якої згодом було стягнуто 3274,38 грн.

Під час ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження М. виявила судовий наказ, який був відсутній у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Заяву про скасування цього наказу суддя Іванна Бакай повернула без розгляду. На обґрунтування відсутності підстав для скасування наказу вона зазначила, що під час дослідження матеріалів справи встановлено, що судовий наказ у справі виданий помилково, він не є судовим рішенням, тобто його не існує. Тим часом наказ про стягнення продовжував виконуватись державним виконавцем.

Заява М. про поворот виконання рішення суду була задоволена суддєю Іванною Бакай тільки 15 січня 2019 року. З «ДТЕК Західенерго» стягнуто на користь М. 3274,38 грн., що були надміру сплачені на виконання судового наказу.

Суддя зауважила, що у зв’язку із значним навантаженням допустила технічну помилку, видаючи судовий наказ. Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Кам’янка-Бузького районного суду Львівської області Іванна Бакай допустила численні порушення норм процесуального права, які самостійно своєчасно не виправила. Ці порушення позбавили громядянку М. можливості реалізувати її процесуальні права та мали для неї негативні наслідки, оскільки з її пенсії стягувалися кошти на виконання судового рішення.

Згідно Закону України «Про судоустрій і статус суддів» до Бакай Іванни Анатоліївни було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді попередження.

Нагадаємо, суддя Іванна Бакай раніше судила п'яного водія, який збив насмерть чоловіка на інвалідному візку і втік.