1 0 t 1 privivka 3 650x410Узимку 2018-2019 Україною пронеслася епідемія кору. Із 6 грудня 2018 року до 16 серпня 2019 року на кір захворіли понад 57 тисяч людей, а від ускладнень кору померли 18 людей.

Про це пише Дивись. Інфо.

Для порівняння – в Сербії за цей період було зафіксовано близько п’яти тисяч захворювань на кір, у решті європейських країн – менше трьох тисяч. Уляна Супрун, яка до серпня очолювала Міністерство охорони здоров’я, запам’яталась не лише розвінчуванням міфів у соцмережах чи початком медичної реформи, але й активною промоцією вакцинації. Щеплення повинні були запобігти поширенню кору, однак просвітницька робота не дала бажаних результатів.

Одна з причин – фальшива статистика, яку подавали до Києва чиновники на місцях, переконує екс-міністерка. Нещодавно в інтерв’ю «Українській правді» вона розказала, що під час спалаху кору в Україні, регіони приховували реальні дані щодо вакцинації дітей:

«Кожен регіон стверджував, що провакциновані 98-99% дітей.  І лише в одному з регіонів сказали, що мали відповідне щеплення лише 78%». Директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак звинувачення відкидає і каже, що подають виключно достовірну інформацію. «Є певна електронна система УкрВак , в неї  вносимо все, що стосується вакцинації. В нас ніколи не було високого рівня вакцинації, на рівні 67-70% от уже останні 5 років. Тому  й робили спецоперацію з інформування щодо вакцинації. Кількість таких, хто хоче вакцинуватися, після неї зросла», – сказала Ірина Микичак.

Про такий самий відсоток вакцинованих називає медсестра у ліцеї №66 Тетяна Мальцева. Там вимагали принести довідки про наявні щеплення до 15 вересня.

«Ситуація по першому класу жахлива – довідки про вакцинацію принесла заледве половина. Реально вакцинованих школярів – відсотків 67-70.  По кору вакцинуються більше. Дифтерія, правець – менше. Є також батьки, що пишуть відмову від вакцинації», – каже Тетяна Мальцева. Медсестра розповідає, що найгірша ситуація з псевдовакцинацією. Адже дуже важко визначити чи мала дитина щеплення насправді, чи лише на папері. «Був випадок у нас з дитиною, де ми точно з’ясували, що довідка про щеплення була куплена. Школяр захворів на кір. Ми подали запит до сімейного лікаря і побачили, що серія вакцини, якою було начебто зроблене щеплення дитині, надійшла в Україну в травні, а дитину нібито вакцинували у березні», – розповідає медсестра.

Головний епідеміолог Львівської області Наталя Тімко, також наголошує на тому, що псевдощеплення несуть велику небезпеку: «Який реальний стан не відомо нікому. Бо мама признається лише тоді, коли вже приходить до лікаря і просить:

«Зробіть мені, будь ласка, вакцинацію». У нас, каже, лише записано, але насправді нема. Коли робили вибірку по кору дітей шкільного віку, то ми тоді знайшли 8 тисяч невакцинованих дітей. Я б таких дітей переводила на навчання на альтернативній основі.  Бо боялася би допускати в колектив невакциновану дитину». Медсестра Тетяна також вважає, що переведення школярів на альтернативну форму навчання могло би стати дієвим методом. Торік про це вже говорили: «Якщо б дійсно, не пускати тих дітей, які невакциновані, тоді і були б зміни. Є батьки, до свідомості яких не достукаєшся за жодних обставин. Вони знають лише ті випадки, де були складні ускладнення. Однак, поки нема офіційного наказу, я не можу не пускати учнів у школу».

Мама другокласника Галина теж не зробила синову жодного щеплення. Школу дитина відвідує і про альтернативне навчання не задумується.

«Імунна система дітей дуже складна, а результат вакцинації залежить від багатьох факторів: алергія, перенесені хвороби, – пояснює свою поведінку Галина. – У нашій країні до цього додаються халатність медперсоналу і якість препаратів, які закуповує уряд. Якщо б ми жили в іншій країні, то вакцинувалися би, навіть не задумуючись. А тут просто боюся. Хоч жодної довідки не підробляла».

Чимало батьків не роблять щеплення, бо не вірять у їхню дієвість. Мовляв, вакциновані діти також хворіють. Лікар-інфекціоніст Соломія Пенцак пояснює, що ті пацієнти, які захворіли і мають щеплення, перенесуть хворобу без ускладнень:

«За півтора року, відколи був спалах кору, серед хворих, можливо, було 10 людей, які захворіли, маючи щеплення. Але в них хвороба минала без ускладнень. А ускладнення – це не висока температура, як дехто з батьків думає, це енцефаліт, отит, пневмонія тощо».

Всі медики у коментарях наголошують, що найгірше – відсутність колективного імунітету.

Наталя Тімко розповідає, що якби було вакцинованих 95%, то вони б захистили отих 5% відсотків, які не вакцинуються через певні справді серйозні причини: «Чим більше невакцинованих, тим більше вони будуть заражати всіх навколо, якщо самі захворіють. Всюди у цивілізованому світі вакцинованих 95%, вони закривають тих 5%. Якщо того не відбувається, людина, яка вже виділяє збудник, заражає всіх поруч себе. Так починаються спалахи і епідемії». Цієї зими медики прогнозують в Україні спалах дифтерії. Ця хвороба небезпечна тих, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти. І навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%, описують серйозність цієї хвороби у МОЗ. Водночас рівень вакцинації від дифтерії в нашій країні вкрай низький. Щеплення від хвороби мають менше 70% дітей і ще менше дорослих.