svyatoslav litinskiy 1024x680Відомий львівський активіст Святослав Літинський виграв апеляцію проти філії Одеської залізниці через відмову провідника одного з поїздів спілкуватися українською мовою, пише 032.ua.

Йдеться про випадок, який трапився із львів’янином Ярославом Поповичем у серпні 2017 року у поїзді №136/135 сполученням Чернівці — Одеса.

“Провідник поїзда Чернівці — Одеса Денис Оськін відмовився обслуговувати мене українською мовою. Заявив, що він одесит, а Одеса, за його словами, це багатонаціональне місто. Тоді я звернувся до начальника поїзда і залишив скаргу на провідника у Книзі відгуків,” — розповів Ярослав Попович журналісту 032.ua.

Проте, як додав він, на його скаргу не реагували, то ж він звернувся до Святослава Літинського і вони подали позов до суду.

“Вони скерували відповідь на мою скаргу у Книзі відгуків, де було зазначено, що провідник "погано володіє українською мовою" і що вони мають право відповідно до ЗУ "Про засади державної мовної політики" обслуговувати російською, — продовжив Ярослав Попович. — Начальник поїзда розмовляв українською, але він просто самоусунувся від вирішення цього питання і жодних зауважень провіднику Денис не зробив”.

У позовних вимогах були дві вимоги: визнати відмову провідника перейти на українську незаконною і надавати послуги українською мовою. В лютому 2019 року суддя Личаківського районного суду Назарій Нор лише частково задовольнив позов, визнавши дії провідника незаконними.

Проте таке рішення не влаштовувало ні Ярослава Поповича, ні Святослава Літинського, який надав юридичний супровід у цій справі, і вони подали апеляційну скаргу. І лише апеляційний суд вирішив, що провідник повинен на вимогу пасажира переходити на українську.

“Апеляційна палата з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду підтвердила незаконність дій провідників пасажирського депо Одеса-головна щодо відмови обслуговувати пасажирів державною мовою та зобов'язала здійснювати таке обслуговування державною мовою”, — повідомив Святослав Літинський.

Він також опублікував фото матеріалів апеляційного провадження, на якому видно позицію представників філії залізниці. Зокрема вони вважають вимогу пасажира обслуговувати його українською мовою дискримінаційною.

38-річний Святослав Літинський — це громадський діяч, доктор філософії та фізико-математичних наук, викладач ЛНУ ім. Франка та знаний борець за права української мови. Свого часу він зобов’язав мережу супермаркетів електроніки “Алло” та спортивний клуб Sport Life у Львові надавати послуги українською мовою, а Нацполіцію зобов’язав перекласти українською російськомовний виступ міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Він також є першим українцем, якому видали паспорт без російськомовної сторінки, адже він домігся цього в суді.