1 0 e56n7s 90ho6t 2Сільрада прилеглого до сміттєзвалища Малехова вимагає повернення і очищення від інфільтратів 3,9 га.

Про це пише ZAXID.NET.

Сільрада Малехова відсудила у львівського комунального підприємства «Збиранка» понад 2,2 млн грн за обвал на сміттєзвалищі, внаслідок якого загинули чотири людини. Під час судового засідання представники сільради заявили, що обвал забруднив територію Малехова і це мають відшкодувати сільському бюджету. Натомість представники «Збиранки» вказували, що ці вимоги є необгрунтованими, оскільки сільрада не довела, що забруднення спричинене діями працівників підприємства.

Позову про відшкодування 2,2 млн грн передував інший судовий процес, ініційований сільрадою Малехова: у ЛКП «Збиранка» вимагали повернути зайняту земельну ділянку площею 3,9 га і очистити її від інфільтратів. Влітку 2018 року ця справа дійшла до Верховного суду, який задовольнив вимоги малехівської сільради. У червні 2019 року Малехів, грунтуючись на висновках Державної екологічної інспекції, подав позов про виплату компенсації за забруднення цієї земельної ділянки.

«Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що експлуатація львівського міського сміттєзвалища спричинила забруднення земель громади села Малехів, в результаті чого заподіяно шкоду в розмірі 2,2 млн грн. На момент звернення до суду заподіяну шкоду не відшкодовано. Це стало підставою для звернення до суду з вимогою стягнути із ЛКП «Збиранка» шкоду, заподіяну внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища», – навели у рішенні суду вимоги сільради Малехова.

Сума збитків у 2,2 млн грн була визначена Держекоінспекцією, яка ще влітку 2016 року взяла проби грунту на прилеглій до сміттєзвалища території.

Одним із аргументів за те, що в забрудненні винні працівники «Збиранки», виявився оплачений екс-директором ЛКП штраф за забруднення території. Після обвалу сміттєзвалища у 2016 році Держекоінспекція склала постанову за забруднення земель на тодішнього директора «Збиранки» Богдана Горбаля, той оплатив передбачений постановою штраф у 1,7 тис. грн і зараз суд врахував це як ознаку вини.

«Беручи до уваги, що матеріалами справи підтверджено зсув твердих побутових відходів на спірну земельну ділянку, докази приведення її у попередній стан станом на день розгляду справи відсутні, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 2,2 млн грн шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, обґрунтовані і підлягають до задоволення», – йдеться у прийнятому суддею Господарського суду Львівщини Миколою Синчуком рішенні.

Зазначимо, що це рішення ще не набрало законної сили – представники ЛКП «Збиранка» мають ще можливість подати на нього апеляцію. Якщо цього не зроблять, тоді вимога компенсувати 2,2 млн грн набере чинності.

Нагадаємо, 30 травня 2016 року внаслідок обвалу сміття на полігоні ТПВ у с. Великі Грибовичі загинули троє пожежників та еколог ЛКП «Збиранка», яке обслуговує це сміттєзвалище. Обвал стався під час гасіння пожежі, яка виникла ще 28 травня. Після трагедії сміттєзвалище закрили, тодішнього керівника підприємства Богдана Горбаля, його заступника та директора полігону звинуватили у службовій недбалості, що призвела до смерті чотирьох осіб. Цю справу досі продовжують розслідувати, а на Грибовицькому сміттєзвалищі тривають роботи з рекультивації.