7466673876386
Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ
Сьогодні, 8 листопада, Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії в день Собору Архістратига Михаїла (за новим стилем) у храмі Архангелів (El-Zaher, Daher, Каїр, Єгипет) під час Божественної літургії поминав ім‘я Митрополита Київського і всієї України Епіфанія як Предстоятеля автокефальної Православної Церкви України.

Як повідомив заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій Зоря, достовірність інформації підтверджено з двох інформованих джерел, а також оприлюдненим відеозаписом богослужіння (на 44:52 хв).

"Зараз очікується офіційне повідомлення. Таким чином Олександрійський Патріархат долучився до числа Церков, які визнають автокефалію Православної Церкви України.

Як відомо, Олександрійська Церква має у диптихах друге після Вселенського Патріархату місце", - каже Євстратій Зоря.

74528526 2508508715864064 8541975973560582144 n
скіріншот з трансляції сьогоднішньої Патріаршої літургії у храмі Архангелів у Каїрі під час поминання Предстоятелів за Диптихом.
Зоря також опублікував офіційне повідомлення про визнання Патріаршого і Синодального Томосу Вселенського Патріархату про автокефалію Української Церкви та включення імені Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Диптиху для поминання. Також він написав переклад документу на своїй сторінці у Фейсбуку.

Як пише BBC, Олександрійський патріархат став першим серед старих патріархатів православного світу (після Константинополя, який надав томос), який почав євхаристійне (церковне) спілкування з ПЦУ та почав поминати її предстоятеля. Олександрійський патріархат займає друге місце у диптиху православних церков світу.

Загалом у диптиху перебуває 15 автокефальних церков, а ПЦУ в ньому посідає останнє місце.