1 0 83b78ccc 5111 4422 899e 7fc57ebda36e 650x410Два місяці тому на сайті президента України Володимира Зеленського у зв'язку із катастрофічним обмілінням Шацьких озер зареєстрували електронну петицію «Порятунок озера Світязь».

Аби її розглянув президент, потрібно зібрати 25 тисяч електронних підписів за 92 дні. Станом на 18 листопада петицію підписали майже 10 тисяч людей. Про це пише Район. Шатськ.

До кінця терміну збору підписів залишився 31 день. За цей час потрібно зібрати ще більше 15 тисяч голосів. Проте чимало українців у соцмережах скаржаться на складну процедуру авторизації, тож очевидно, що свої підписи під петицією змогли б поставити набагато більше волинян.

Авторкою петиції є Ольга Іменинник, яка зареєструвала її на сайті президента 18 вересня. Ця петиція, як і інформація про обміління Світязя, набула широкого розголосу серед громадськості. Відповідно порятунком озера стали перейматися не лише в області, а й у вищих ешелонах влади.

Так, прохання виділити кошти на порятунок озера та дослідження причин обміління Світязя на засідання Верховноїх Ради озвучив від народних депутатів Волині нардеп Ігор Гузь. А з ініціативи нардепа від виборчого округу №21, першого заступника голови Комітету Степана Івахіва у комітеті з питань екологічної політики та природокористування 11 листопадавідбувсякруглий стіл на тему: «Обміління Шацьких озер: причини, наслідки, рішення».

Саме ж прохання підписати петицію підтримали чимало користувачів соцмереж, які стали поширювати цю інформацію і різноманітних групах.

Нагадаємо також текст петиції:

«Найбільше та найглибше озеро України – Світязь, катастрофічно міліє! Вода відступила від берега на кілька десятків метрів! Просимо Вас негайно вжити заходів, щодо порятунку озера, а саме:

- виділення коштів на ремонт шлюзів, які наразі не працюють. Гідросистемам вже понад 30 років і вони потребують капітального ремонту!

- збудувати водопереливну споруду або шлюз-регулятор для усієї системи Шацьких озер!», – йдеться у тексті.

Хто ще не поставив свій підпис під петицією, зробити це можна за посиланням: петиція.