Nadiya Kyshnir 44 of 48
фото MC Today
Відома львівська художниця-ілюстраторка Надія Кушнір, яка є авторкою популярного в Україні персонажа коміксів «Гусь», заявила, що календар на 2020 рік із її малюнками видавництво «Эксмо» без згоди видало у Росії.

Календар мав вийти напередодні нового року в Україні лише українською мовою. Натомість його видали ще й у Росії із перекладом на російську, незважаючи на категоричне заперечення авторки.

Про це йдеться на офіційній сторінці «Гуся».

"В 2017 році я підписала угоду з продюсерською компанією "Art Nation". Згідно неї до "Art Nation" перейшли виключні права на конкретний й обмежений перелік зображень «Гуся» та право їх використання по всьому світу.

В 2018 році ця компанія видала календар 2019 і купу всього з видавництвом Ексмо. Тоді вони пояснювали це як метод легалізації «Гуся» оригінального для подальшої боротьби з гусем російським, який нагло й незаконно плагіатить оригінал.

Ну а цього року, вони прислали мені макет календаря 2020 року на затвердження і незважаючи на моє чітке небажання видавати нічого в Росії таки його видали (бо договір на використання по всьому світу, і всє діла). У відповідь на те, що я не хочу, щоб це відбувалося, почула, що договір вже підписано і від мене нічого не залежить, удачі.

Водночас за договором, мені таки належать немайнові права (зокрема право на обов’язкову згадку), тому на календарі поставили мій копірайт. Але так само за цим договором, на конкретний перелік зображень передано і виключні майнові права на них, тому я на превеликий жаль не можу ніяким чином вплинути на цю ситуацію, а дана їх дія водночас не є порушенням договору (бо знову таки, весь світ і т.д.). Єдине що я таки можу, то це обуритись і пояснити! Так от, цим постом хочу сказати, що сама не робила і не роблю нічого в Росії, ніяким чином не співпрацюю і не маю бажання співпрацювати з країною-агресором, але й реально вплинути на тих в кого таке бажання є теж не можу", - пише Надія Кушнір.

За словами ілюстраторки "Art Nation" отримали права на використання тексту та ілюстрацій не назавжди, але на тривалий термін, і змінити умови договору Надія Кушнір тепер не може, незважаючи на свою принципову позицію проти будь-якої співпраці з РФ.

"Art Nation" позиціонує себе як міжнародна компанія із офісами в Україні та США.

«Эксмо» - російське видавнитво, що було засновано у 1991 році. Видавництво також працює в Україні та вже не вперше потрапляє у скандали через проросійську позицію. У березні цього року президент Петро Порошенко своїм указом заборонив ввозити в Україну книги девʼяти російських видавництв, серед них і «Эксмо».

487584435555
календар на 2019 рік
Надія Кушнір (псевд. Надьожна) — українська дизайнерка, ілюстраторка дитячих книжок зі Львова. Стала відомою як авторка інтернет-коміксу «Гусь».

Оформила близько 33 дитячих, підліткових і дорослих книжок, зокрема книжки «Про Комарика Зюзю» та «Кузя, Зюзя та компанія» Всеволода Нестайка, «Абетка» Світлани Кісар, «Bajka o ciekavskim Kotku» Йоганни Кордис, «Ляля» Яцека Денеля тощо, для видавництв «Веселка», «Урбіно», «Vivat», «Кальварія», «Ранок», «Теза», та польської організації «Fundacja Centrum Badan Polska-Ukraina».

В 2017 році Надія Кушнір потрапила до списку найкращих дитячих ілюстраторів незалежної України за версією сайту Букмоль, найкращими її роботами було названо оформлення книжки-картинки Тетяни Стус «Де Ойра?» та авторську книжку «Як Гусь свою любов шукав».