098766789Дівчинку Іринку, що народилася з вагою 480 г і зростом 27 см і яку рік виходжували неонаталоги Львівської обласної клінічної лікарні. Нині у житті цієї дитини сталися важливі зміни – її взяли у сім’ю. Офіційними опікунами маленької стали львів’яни Галина і Дмитро Білоусови. Вони знають, що попереду їх чекає не одна безсонна ніч, не один важкий день, але ці труднощі їх не лякають. Вони хочуть допомогти цій дитині одужати, наздогнати у розвитку ровесників й надалі рости здоровою і щасливою. Про це повідомляє Zaxid.net

Дівчинці зараз лише 1,5 року, а на її долю вже випало стільки випробувань. Відразу при народженні від Іринки відмовилися батьки, хоч їй дуже потрібна була їхня любов, тепло, турбота і опіка. У рік з неонатального центру вона потрапила в будинок дитини, звідки на початку вересня її госпіталізували з діагнозом «аспіраційну пневмонію».

«Тільки вилікують від однієї інфекції, як вона підхопить іншу»

Дитина вже четвертий місяць перебуває у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Справа у тім, що її організм дуже легко і швидко підхоплює різні інфекції. Тільки лікарі витягнуть її з одного захворювання, як вона підхоплює інше.

«Дитина має бронхо-легеневу дисплазію, яка зумовлена глибокою недоношеністю. При такому діагнозі вона має дуже високу схильність хворіти на інфекції дихальних шляхів. Ми не можемо її так довго виписати з лікарні, бо тільки вилікуємо її від однієї інфекції, як вона вже підхопить іншу», – повідомила  завідувачка педіатричного відділення Центру, головний дитячий імунолог Львівщини, професорка Лариса Костюченко.

1494748 2061897Ті інфекції добряче вимучили дитину. Вона уже шість разів проходила лікування антибіотиками. Коли кашель дуже сильний, дівчинці важко дихати, їй бракує кисню і тоді їй допомагає дихати кисневий апарат, який є у її палаті. Він трохи шумить, але Іринка вже звикла під цей шум засинати.

Бронхо-легеневу дисплазію має чимало передчасно народжених дітей і не лише в Україні, а й за кордоном. Аби захистити їх від інфекцій, особливо в осінньо-зимовий період, їм з профілактичною метою вводять препарат «Синагіс».

Іринці також конче потрібний цей препарат, хоч би п’ять флаконів, по одному на місяць. Він би допоміг організму дівчинки справлятися з тими інфекціями, які атакують її з усіх боків. Але лікарня його не має, держава такий медпрепарат не закуповує. Спробували його дістати через благодійні фонди, знайомих фармацевтів тощо, але на складах України цього препарату не було.

Утім, безвихідних ситуацій не буває. Долею маленької Іринки перейнялося чимало людей, які різними способами намагалися дістати для Іринки препарат «Синагіс». Його мають привезти для маленької з-за кордону. Вартість першого флакона - 24 тис. грн. А дівчинці потрібно п'ять флаконів, аби пережити зиму і початок весни.

«Дозу цього препарату розраховують на вагу дитини. Іринка зараз важить 7 кг 130 г. Наступного місяця її вага стане більшою, потрібна буде і більша доза, тож відповідно і вартість препарату буде вищою», – розповіла Галина Білоусова.

Галина та Дмитро залучили рідних, друзів, знайомих і спільними зусиллями вдалося зібрати 24 тис. грн на першу дозу такого необхідного дитині препарату. Його днями мають доставити до Львова.

Минуло уже три місяці, як Галина практично переселилася у палату до Іринки, днює і ночує біля неї. Вона дуже хоче, аби дівчинку якнайшвидше виписали з лікарні додому.

«Коли я побачила Іринку вперше, таку крихітку, беззахисну, я вже не могла більше про ніщо думати, тільки про неї. Усім дітям потрібні батьки, мама, тато, особливо коли вони хворіють. А біля Іринки нікого не було, а це так несправедливо. Ця дитина дуже потребує любові і ми готові з чоловіком усе це їй дати. Чоловік мене повністю підтримує», – каже Галина Білоусова.

Іринка – дуже життєрадісна дитина. Не зважаючи на хвороби, які наразі її не відпускають, вона дуже терпляча, лагідна й завжди усміхнена.

І сироті усміхнеться доля

1494748 2061898Львівські лікарі вперше виходили дитину з такою критично малою вагою, тож не можуть сказати, скільки знадобиться часу, аби Іринка догнала у розвитку дітей, що народилися вчасно, з нормальною вагою, щоб переросла хвороби, яких у неї наразі цілий букет.

У півтора року Іринка ще не ходить, навіть не повзає, самостійно не сидить. Їй конче треба займатися з реабілітологом. І центри реабілітації для таких діток, за словами Галини Білоусової, у Львові є. У них, крім масажів, різних вправ, проводять ще різноманітні заняття для інтелектуального розвитку дитини. Але вони приватні, а отже платні. Місячний курс реабілітації коштує 13 тис. грн. А Іринці знадобиться не один такий курс.

У маленької є і проблеми з очима, тому вона мусить носити окуляри. І зі слухом проблеми. Лікарі кажуть, що у неї глухуватість третього ступеня, вона не чує звуків, які вимовляються тихо. Їй конче потрібний слуховий апарат екстракласу і є надія, що з часом діагноз «глухуватість» дитині можуть зняти. Та коштує такий слуховий апарат (на два вуха) приблизно 75 тис. грн.

Потрібні дорогі ліки і для нормальної роботи мозку, центральної нервової системи тощо. Іншими словами, аби ця дитина встала на ноги їй потрібна не просто щоденна чи щогодинна, а щохвилинна турбота, відповідний догляд, харчування, реабілітація і чималі фінанси.

Закордонні лікарі, які значно раніше почали виходжувати дітей з вагою менше 0,5 кг, і які вже мають певний досвід, кажуть, що передчасно народжені діти, які виховуються у сім'ях, значно швидше одужують, приходять до норми, наздоганяють у розвитку ровесників. Материнська любов, опіка і турбота творить дива.

Іринка ще від народження згуртовує навколо себе дедалі більше людей. Левову долю турбот про дівчинку взяла на себе Галина Білоусова і її рідні. Є люди, які знають, що Іринка у лікарні, тож спеціально варять удома суп, запікають яблука, готують інші смаколики і щодня приносять у лікарню. Інші допомагають з одягом, памперсами, іграшками. Але без фінансової підтримки дівчинці-манюні не вибратися з тих бід, які на неї звалилися.

Аби Іринка одужала й надалі нормально росла і розвивалася, потрібно вкласти дуже багато грошей. Зарплати Галини та Дмитра не перекриють всіх витрат на лікування дитини. Тож якщо маєте можливість, допоможуть Іринці одужати.

Номер картки, на які можна перерахувати гроші: 4149499136837810, ПриватБанк, отримувач - Білоусова Галина Павлівна.

P.S. Усі дані про стан здоров’я дитини ЗМІ публікує з дозволу її офіційного опікуна Галини Білоусової.