1 0 zzz
Фото: 24 канал
Президент України Володимир Зеленський заявив, що Польща повинна відновити зруйновану нещодавно пам'ятну дошку з іменами вояків УПА, які загинули у боях із НКВС у 1945 році на горі Монастир у Підкарпатському воєводстві Польщі.

Про це він сказав під час зустрічі з польським президентом Анджеєм Дудою 27 січня у місті Освенцим (Польща). Там перед початком урочистих заходів, присвячених 75-й річниці звільнення нацистського концтабору "Аушвіц", президенти мали змогу поспілкуватися, пише "Радіо Свобода".

"Україна розблокувала (у 2019 році – ред.) мораторій на пошукові роботи (така заборона була запроваджена у 2017 році, коли у Польщі, в селі Грушовичі знесли український пам’ятник воякам УПА – ред.). Польські експерти провели перші розкопки у Львівській області. Наступним кроком буде відновлення польською стороною пошкодженої української могили на горі Монастир і взяття її під захист", – заявив президент України.

Також однією з головних тем розмови Зеленського і Дуди була ситуація на Донбасі.

Президент Польщі наголосив, що позиція його країни однозначна: Росія повинна припинити порушувати міжнародні права на території Донецької, Луганської областей і в Криму, а територіальна цілісність України має бути відновленою. Також йшлося і про повернення українських полонених із Росії, і про хід "нормандських переговорів".