IMG 8753
Анар Душдуров, менеджер з розвитку бізнесу «НВП «БОХIМТЕХ Україна»
У 2020 році у Львові планується розпочати лікування кінських каштанів інноваційним біологічним методом. Так, як зазначила начальниця управління еколопі та природних ресурсів Опександра Сладкова, тестовими ділянками стануть проспект Свободи та сквер «На Валах». Про це повідомляє кореспондент Форпосту.

«Напади мінуючої молі призводять до втрати каштанами листя в середині літа. Тому ми хочемо розпочати лікування дерев новим інноваційним біологічним методом. Тестовими ділянками будуть проспект Свободи та сквер «На Валах». На цих двох ділянках росте рівно 200 дерев кінсыких каштанів. Бiологічний метод, на відміну від хімічного методу (ін'єкцій), які випробовувалися раніше, є безпечним для дерев, птахів та бджіл. До того ж, такі методи є значно дешевшим. У разі виділення коштів природоохоронного фонду на цей захід, на деревах буде встановлено феромонні пастки, які дозволять повністю захистити дерева від мінуючої каштанової молі на рік», -  каже Олександра Сладкова.

IMG 8747
стрічкою обклеюють усе дерево по діаметру
Шкідник має таку назву через свою властивість "вїдатися" під кору каштанів, відкладати там близько 40-50 яєць за раз та висмоктувати усі поживні речовини із дерева. 

За словами заступника директора ЛКП «Зелений Львів» Богдана Москвяка, раніше дерева не обробляли, лише вводили ін’єкцію шприцами та обробляли хімією, але особливого результату це не давало.

Тепер проводити лікування дерев буде ТзОВ «НВП «БОХIМТЕХ Україна» за допомогою спеціальних пасток із феромонами, на які реагує саме цей вид молі.

IMG 8766
стрічка із корком
«Цей метод не несе жодної шкоди для екосистеми. На дерева приклеюють спеціальні жовті наліпки та диспенсер з феромонами у вигляді резинового корку. Він розвіюється у повітрі у 3-4 рази сильніше ніж природний запах самки. Самець думає, що в нього побачення, а насправді це пастка», - розповідає Анар Душдуров, менеджер з розвитку бізнесу «НВП «БОХIМТЕХ Україна».

Такі липкі з обох сорін жовті стрічки, наповнені ентомологічним клеєм - це захисний пояс. Він має охопити дерево повністю у діаметрі. Один пояс має довжину близько 50-60 см та вивішується на висоті від 1 метру. На нього кріпиться один корок із феромоном. 

Лікування одного дерева коштуватиме від 600 до 900 грн в залежності від діаметру каштану.

IMG 8756«На початку сезону саме такий пояс є ефективним тому, що він притягує вже існуючих шкідників, а також самок, які після зимівлі злітаються на дерево. Через 7-10 днів до них прилітають самці для спарювання. Ми відловлюємо перших самців, щоб вони не піднімались вище по дереву та щоб шкідник не відкладав запліднені яйця. Завдяки такому методу самки будуть відкладати пусті, не запліднені яйця і нікому буде пошкодити листя каштану», - каже Анар Душдуров.

Фахівці вже протестували липку стрічку та запевняють, що ні дощ, ні сніг їй не страшні. Погодні умови та волога ніяк не впливає на якість феромонів. Такі пастки витримують навіть температуру +60ºС та мінусову температуру.

Також на деревах планують розмістити ось такі пастки-дельта. Кожна із них міститиме два корки із феромонами.

IMG 8768
пастка-дельта
«Таку процедуру потрібно проводити один раз на рік. В ідеалі це все треба починати з прибирання листя восени, бо багато мілі зимує у сухому листі. Його потрібно вчасно прибирати та компостувати. У квітні встановлюється ловецький пояс, а у травні додаткові феромонні пастки на крону дерева», - пояснює Анар Душдуров.

Цей метод боротьби вже успішно використовують у Польщі, в Нідерландах, Молдові та Норвегії. У останній таким чином вдалось зупинити масову загибель дерев. 

IMG 8738
саше із феромонами та пастка
В Україні це найбільша пролема для таих міст як Київ, Львів, а також Запорізької та Херсонської областей.

Haгадаємо, Львів разом зі всіею Україною долучиться до ініціативи з озеленення, під час якоf висадять 1 мільйон дерев у різних куточках держави. Мета заходу-привернення уваги до екосистеми країни та розвиток екологічної свідомості українців. Так, у рамках акції планують відновити втрачений у парку «700-річчя Львова» фруктовий сад, а також озеленити центр міста Львова.