1 0 345hndn 67 main
Фото ілюстративне
На українському сайті російської «Лада» з’явилися ціни на автомобілі зібрані на Запорізькому автозаводі.

Російський «АвтоВАЗ» фактично підтвердив інформацію про те, що в Україні розпочато виробництво автомобілів Lada, пише Главком.

На українському сайті російської марки з’явилися ціни на автомобілі, які було зібрано на Запорізькому автозаводі. 

Якщо виходити з тих даних, які представлені на сайті lada.ua, ще 2019 року на ЗАЗі почали збирати відразу чотири моделі «Лади»: Largus, 4X4 («Нива»), Vesta та XRay. Тобто весь модельний ряд, який сьогодні офіційно представлений в Україні. 

1 0 la da ua

Про те, що в Запоріжжі почали збирати російські автомобілі, «Главком» повідомляв ще у грудні. Однак тоді власник підприємства – корпорація «Укравто» Тарієла Васадзе – цю інформацію не підтверджувала, хоча і на спростовувала.

Локальне виробництво «Лади» дозволяє росіянам уникнути санкцій щодо імпорту російського транспорту, які запровадив уряд Володимира Гройсмана. У липні Кабмін заборонив ввозити з Росії майже всі види автомобільного транспорту. Проте, комплектуючі під заборону не потрапили.

Також не стосується комплектуючих і додаткове мито на російські автомобілі. З 2016 року на всі автомобілі, зібрані на «АвтоВАЗі», почало діяти спеціальне мито – 14,57% від вартості.

Скільки зараз російських машин збирається на ЗАЗі, невідомо. Але скоріш за все поки що мова може йти лише про невелику кількість. На це вказують обсяги продажів «Лади» в Україні. За даними асоціації «Укравтопром», у січні українці купили лише 44 російських легкових авто.