IMG 4916У Львові на численні прохання відвідувачів вже вкотре відкрили унікальну для Східної Європи виставку "Зоопарк під мікроскопом". Усі охочі за допомогою сучасного обладнання можуть побачити найцікавіші явища у мікросвіті: від живих планктонів, фрагментів скам’янілого морського дна, речовини, з якої був створений динаміт – до зрізу людських судин, та навіть райдужки власного ока. Про це повідомляє кореспондент Форпосту.

IMG 4938
Так виглядає морська мушля, у якій застиг хробак
Виставка відкрилась у середу, 4 березня, та перебуватиме у місті близько двох місяців. Вона розміщена у ТЦ "Калина", що на території ТВК "Південний". За 15 років свого існування експозиція об'їздила майже пів України та встигла презентувати себе за кордоном. Після цього українська "мандрівна лабораторія" продовжить свій тур Європою.

"Наша фішка – саме живий планктон. Аналогу виставки такого формату немає. У Кракові були хлопці, які скопіювали нашу виставку і навіть назву, намагались робити подібне - показували колекцію мушок. Та вони протримались недовго.

Експозиція такого формату передбачає наявність фахівців та знання великої кількості нюансів. Від нас це потребує постійної роботи – їхати до водойм, начерпувати воду та шукати різноманітні види організмів. Розсаджувати по баночках (серед планктонів теж є хижаки), годувати спеціальним меню (посміхається)" – із захопленням розповідає співорганізаторка виставки Віра Городечна.

Окрім того, мікроскопи потребують профілактичних робіт.

IMG 4948
Ліворуч під мікроскопом - шліфи, а праворуч можна спостерігати за живим планктоном
Тут можна побачити шліфи – зрізи з каменю товщиною з волосинку. Під скельцем мікроскопу вони переливаються і виблискують кольоровим калейдоскопом.

А цей пристрій називається іридоскоп. З його допомогою можна збільшено побачити око людини з усіма відтінками райдужки. Він призначений для двох людей – один прикладає око, а інший може його роздивлятись у збільшеному вигляді та навіть сфотографувати.

IMG 4950
Іридоскоп
Великою популярністю у відвідувачів також користується мікроскоп, до якого підлаштована відеокамера і будь-який дрібний предмет за бажанням ви розглянете на моніторі у збільшеному вигляді.

"Для батьків пізнавальною є перевірка нігтів своїх дітей – скільки може бути бруду не видимого нашому оку. Це дуже допомагає у виховному процесі. Жінки люблять перевіряти свої діаманти – якщо є подряпини, то треба вже купувати нові (сміється). Чоловіки роздивляються свої банкноти," – каже п. Віра.

IMG 4920
Так виглядає пташине перо
"Зоопарк під мікроскопом" зажди був цікавим не лише для дітей, а й дорослих.

"Від нашої виставки залишаються у захваті усі відвідувачі. Приходять по декілька разів. Дехто із малечі після цього каже, що хоче стати лікарем, або досліджувати комах. А може навпаки, хтось зрозуміє що це не для нього. Але для розвитку та заохочення пізнавати світ – це безцінний досвід.

Один мій знайомий знаний у Львові медик привів до нас свою родину у повному складі, де всі медики, і маленьку внучку з таким коментарем:"Хочу щоб вона побачила, що мікроскоп це не тільки аналізи, що це цікаво, різнопланово, - може її зацікавить і медицина в тому числі". Мене це вразило.

Дуже імпонують нам вчителі, яких тепер прийнято називати креативними, вони розуміють цінність нашої виставки для своїх дисциплін. Тепер я з ними підтримую теплі  дружні стосунки. Адже проект охоплює всі розділи біології, а також хімію і навіть фізику. Також дуже приємно спостерігати як молоді батьки доступно і з такою любов’ю пояснюють своїм діткам що вони бачать під мікроскопом. Ми їм вдячні за одержані позитивні емоції. Це дуже важливо – підтримувати дитячий ентузіазм та цікавість до життя! Бо деколи доводилось спостерігати, як дитина цікавиться і хоче побачити щось нове, просить підійти, а мама її силою відтягує за руку із фразами "Ай, ходи, я не маю на це часу", "Що я там не бачила". Деяких цинічних дорослих вже важко чимось здивувати, хоча таких одиниці, але діти не втратили цю чудову здатність. В решті-решт такі ентузіасти та оптимісти обертають Землю", – переконана співорганізаторка.

029384758494208933049349403
Чи здогадаєтесь ви, що має такий вигляд під мікроскопом?
Під час минулої експозиції у них побували учні із близько 40 шкіл Львова та його околиць, а вчителі навіть проводили тут уроки.

"Кожен наш об'єкт має не тільки цікавий вигляд але й захоплюючу історію, яку ми можемо розповісти чи дитина сама її побачить, скориставшись QR-кодом біля кожного експонату. Наприклад, діатомові водорості - одні із найдавніших одноклітинних організмів на Землі. Її багатогранні можливості використовував ще древній Китай. Або артемія – це планктон, залишки якого знайшли в скам’янілих рештках мезозойськоі ери і вчені авторитетно заявляють, що він прибулець із космосу, а в наш час, окрім багатьох цікавих використань є одним із найдорожчих матеріалів для омолодження шкіри. Артемія ані хвилі не спить, весь час в русі. І ви можете побачити її в динаміці. Та залишимо інтригу для наших відвідувачів", – каже п.Віра.

Що ж, після такої цікавої розмови, дійсно переконуєшся в тому, що вислів, який належить маститим науковцям, є істинним. А саме: «Мікросвіт, це та загадкова і бездонна площина,в якій найбільша кількість запитань, на які у нас немає відповіді».  І отже – пізнавайте, вивчайте, експериментуйте, дивуйтесь, одержуйте адреналін від нових несподіваних відкриттів !

IMG 4926
Завдяки такій оптиці можна розгледіти кожну нитку на підвісці
Виставка була створена близько 16 років тому ентузіастом киянином Олексієм Новіковим, який трохи згодом разом із фахівцем з мікроскопів Олександром Каукаловим зібрали найцікавіші зразки живих організмів та природних матеріалів.

"Олексій Новіков є потужним знавцем своєї справи та дослідником. Дуже багато знає про космос. Він, до слова, володіє патентом на те, аби за добу із зразка вашого волосся віднайти та розповісти про усі національності, "змішані" у родоводі людини, все докладно аргументує. У нього завжди нові ідеї напоготові. І зараз є одна чудова ідейка і я вірю, що вона запрацює. А Олександр Каукалов займається ремонтом мікроскопів у медичних закладах Західної Украни більше 25 років", – додає п. Віра.

IMG 4945Цей проект не комерційний, а радше просвітницький, кажуть організатори "живої виставки".

"Зробити з цього повноцінний бізнес майже неможливо. Ми завжди потребуємо спонсора: потрібно оновлювати мікроскопи, їх деталі, вкладатися у організацію та транспортування, шукати нові експонати та втілювати креативні ідеї. Але це не та сфера, де можна отримати гарантований і швидкий дохід. Шукаємо мецената, який буде як і ми горіти цією темою та отримувати задоволенння для душі. Ми намагались подавати заявки на гранти, але конкуренція серед безлічі проектів завжди висока.

IMG 4935Та нас не покидає оптимізм, тому що є розуміння у суспільстві, що це потрібна справа. Велику впевненість у цьому ми одержали після того, як у 2018 році заступник міського голови з гуманітарних питань, в.о. директора департаменту гуманітарної політики п. Галина Слічна з перших наших слів відразу сказала – "Ви нам потрібні". Саме такий, вкрай важливий для нас, початок додав нам наснаги. І звичайно ж, зараз ми вдячні керівництву ТВК Південний, яке без роздумів та зволікань погодилось на співпрацю і дуже активно сприяє тому, щоб якнайбільше гостей виставки оцінили її унікальність", – каже Віра Городечна.

Виставка працює із середи по неділю з 12:00 до 19:00. Вартість входу для дорослих – 70 грн, дітей та пенсіонерів – 50 грн. Діти до 5 рочків ідуть безкоштовно. Постійно діють знижки та пільги.

Для організованих шкільних груп за попередньою домовленістю також діють знижки та є можливість відвідання виставки у вихідний день (вівторок). Тел: (068) 41-26-205; (068) 926-06-22.