1 0 077
Фото: "УНІАН"
Коронавірус у світі інфікував понад два мільйони осіб. З кожним днем інфекція продовжує поширюватися. Серед відомих симптомів таких, як температура, кашель і ломота в тілі, додався ще один - це почервоніння на п'ятах у дітей і підлітків.

Про цю нову ознаку COVID-19 повідомили іспанські науковці з Ради ортопедів країни, пише "УНІАН" з посиланням на "The New York Post".


Як запевняють фахівці, поки що таких симптомів не дуже багато, але якщо на них вчасно звернути увагу - можна діагностувати COVID-19. Новий симптом коронавірусу ніяк не пов'язаний із застудою .Якщо на п'ятах плями у вигляді синців - це нехороший знак. Такі симптоми інфікованих коронавірусом спостерігалися в Італії, Іспанії та Франції. Дослідники не можуть на 100% сказати, чи говорять плями на п'ятах про коронавірус. Лікарі рекомендують своїм колегам і простим людям звертати увагу на плями на ногах як на можливий ранній симптом COVID-19. За даними видання, наразі у кожної п'ятої інфікованої людини спостерігаються плями на п'ятах. Як зазначив дитячий дерматолог Маццотта Трокколі, висип може бути новим клінічним проявом COVID-19 у дітей. Завдяки їй заражених можна буде виявити на ранній стадії.

Крім того, науковці припускають, що кількість інфікованих у всьому світі може бути набагато більшою, бо частина заражених переносять COVID-19 без яскраво виражених симптомів і навіть не підозрюють про хворобу. Науковці з Оксфордської школи у Великобританії виділили ознаки, за якими можна визначити, що людина заразилася коронавірусом або ж вже перенесла захворювання.

Деякі пацієнти скаржилися на втрату смаку або нюху. Іноді ці ознаки йдуть одна за іншою, іноді вони бувають окремо і нетривалий час. Наступною ознакою вчені назвали проблеми зі шлунком. У пацієнта можуть виникнути неприємні відчуття в області живота, розлад кишківника, діарея або нудота. Також симптомом COVID-19 може стати безпричинний кон'юнктивіт – запалення слизової оболонки очей. Може бути сльозогінність, з'явиться червоні плями на очах і змінитися колір жилок. З найпоширеніших симптомів коронавірусу пацієнти відзначають безпричинну втому і сонливість. Як відзначали інфіковані, у них був повний занепад сил, при тому що вони не виконували ніякої фізичної роботи та не перенавантажилися. До сильної втоми може додатися сонливість. Людина може постійно хотіти спати, навіть якщо перед цим повністю виспалася. Науковці зазначають, що ці симптоми проявляються найчастіше при легкій формі коронавірусу та у пацієнтів вони можуть бути протягом декількох днів, а потім зникнути. У більш серйозних випадках хвороба починається з високої температури, болю в горлі та проблем з диханням.
134